Den saudisk-jemenittiske krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den saudisk-jemenittiske krig
الحرب السعودية اليمنية
Dato1934
Sted{{{sted}}}
ResultatSaudisk seier; Taif-traktaten
Stridende parter
Saudi-Arabia Saudi-ArabiaNord-Jemen Jemen

Den saudisk-jemenittiske krig var en kort konflikt utkjempet mellom Saudi-Arabia og Jemen i 1934. Konflikten dreide seg om statusen til Asir, Jizan, og Najran-oasen.

Krigen startet da Idrissi av Asir kuttet sine bånd til ibn Saud og flyktet til Jemen for å slutte seg til Kong Yahya av Jemen. En fredsdelegasjon sendt av ibn Saud ble fengslet av den jemenittiske kongen, blant dem den saudiske kongens sønn, og Idrissi ble sendt tilbake til Asir støttet av en jemenittisk hærstyrke. Jemen invaderte også Najran, noe den saudiske kongen reagerte på ved å sende en britisk-utstyrt hær for å gjenerobre områdene.

Den saudiske hæren var fremgangsrik ved kysten og lyktes å avansere hele veien til Al Hudaydah, sentralt ved Jemens Rødehavskyst. Saudierne drev også jemenittene ut av Najran, men styrkene deres ble stanset ved høylandet i Jemen. Storbritannia støttet den saudiske kongen ved å sende Royal Navy til Rødehavet, og truet med å involvere seg i kamphandlingene og bombardere Sana'a. En direkte britisk intervensjon fant imidlertid aldri sted, da den saudiske kongen bestemte seg for å trekke styrkene tilbake i bytte mot at Jemen gikk med på en returnering til status quo ante bellum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]