Asir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asir
عسير

Kart over Asir

LandSaudi-Arabias flagg Saudi-Arabia
Adm. senterAbha
Areal81 000 km²
Befolkning1 913 392 (2010)
Bef.tetthet23,62 innb./km²
Antall husholdninger334 057
Kart
Asir
19°N 43°Ø

Asir (arabisk: عسير, ʿAsīr; «vanskelig [land]») er en provins som ligger sørvest i Saudi-Arabia. Den har sitt navn fra konføderasjonen av klaner med samme navn. Asir dekker et område på 81 000 km², med en antatt befolkning på 1 913 392 (2010).[trenger referanse] Provinsen deler en kort grense med Jemen og ligger ikke langt fra kysten av Rødehavet. Abha er det administrative senteret. Blant andre byer kan nevnes Khamis Mushait, Bisha og Bariq.

Guvernøren i provinsen er Faisal bin Khalid (utnevnt 16. mai 2007), sønn av den avdøde kongen av Saudi-Arabia, Khalid bin Abdul-Aziz. Han tok over etter sin fetter Khalid al Faisal, som ble utnevnt til guvernør i Mekka samme dag.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Deler av Asir er nasjonalpark. Det høyeste punktet i Asir ligger nesten 3 000 meter over havet. Det er svært lite tilgjengelig tallmateriale for provinsen hva angår klima og nedbørsmengder, men den årlige nedbøren i høylandet varierer sannsynligvis mellom 300 og 500 mm. Hovedtyngden av nedbøren faller i to regnsesonger, der den lengste varer fra mars til april. Asir får også noe nedbør om sommeren. Provinsen har ekstreme temperaturer, med de største døgnlige temperaturvariasjonene i verden.[trenger referanse] Det er vanlig at ettermiddagstemperaturen er over 30 °C, til tross for at det kan være ekstremt kaldt om morgenen med tett tåke som reduserer sikten til et minimum. Som et resultat av de varierende klimatiske forholdene i regionen, finnes det mye mer naturlig vegetasjon i Asir enn i resten av Saudi-Arabia. Det vokser til og med tett barskog i de mer avskjermede områdene. De mer åpne områdene er derimot svært tørre.

Området er et av de mest fuktige og tempererte områdene på Den arabiske halvøya. Det passer derfor godt til husdyrhold og jordbruk. Kaffe, hirse, hvete, bomull og dadler dyrkes på de bratte, terrasserte fjellsidene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Asir var et selvstendig kongedømme frem til 1934, og omfattet da et større område med kyst mot Rødehavet. Asirs befolkning antok islam (wahhabisme) først i slutten av 1700-tallet. Osmanene okkuperte landet i 1872 og hadde makten frem til de ble fordrevet med italiensk hjelp i 1911. I perioden mellom 1922 og 1926 styrte Ibn Sauds regionen, og det var først etter et opprør i 1930 at Asir ble innlemmet i Saudi-Arabia.

Guvernementer[rediger | rediger kilde]

Provinshovedstaden Abha

Provinsen er delt inn i følgende seks guvernementer (med folketall fra folketellingen i 2010):[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]