Den nyapostoliske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den nyapostoliske kirke
Nak logo.svg
Huerth-Hermuelheim-Neuapostolische-Kirche-005.jpg
Grunnlagt1863
Utgått fraDen katolsk-apostoliske kirke
LederStamapostel
Antall medlemmerOver 10 millioner
SakramenterKirken anerkjenner tre hellige handlinger; dåp, nattverd og besegling
Nettstedhttps://nak.org/de/ (tysk), https://nak.org/en/ (engelsk), https://nak.org/es/ (spansk), https://nak.org/fr/ (fransk)

Den nyapostoliske kirke er et religionssamfunn med hovedsete i Sveits, og med omkring ti millioner medlemmer i over 170 land verden over.[1][2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til kirken finner man i Den katolsk-apostoliske kirke, som var grunnlagt basert på Edward Irvings tanker. Dette kirkesamfunnet utnevnte en gruppe apostler og hevdet at Jesus skulle komme tilbake innen alle av disse var døde. Da dette ikke gikk i oppfyllelse, døde samfunnet etterhvert så å si ut. En gruppe brøt imidlertid med kirken i 1860-årene og utnevnte nye apostler. Dette ble til Den nyapostoliske kirke, som siden fikk fotfeste i en rekke land.[3]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

0000 New Apostolic Church, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil.jpg

Kirken er organisert med en stamapostel som holder til i Sveits. Flere apostler utnevnes og tjener på en spesiell måte i kirken. De kan for eksempel tilgi synder. Andre verv i kirken omfatter biskoper, evangelister, eldste, diakoner og subdiakoner. Apostlene tjener vanligvis frem til de er i sekstiårene.

Den Nyapostoliske Kirke støtter humanitære prosjekter via organisasjonen NAK-Karitativ.

Lære[rediger | rediger kilde]

Kirken lærer om Gud, hans sønn Jesus Kristus, Den hellige ånd og utsendingen av apostlene. De tror at Jesus skal komme tilbake og ta de troende med seg og så komme ned til jorden igjen og opprette et rike.

Kirken anerkjenner tre hellige handlinger, nemlig dåpen, nattverden og beseglingen.[4] De praktiserer barnedåp. Beseglingen er en spesiell handling som skal gjøre medlemmer skikket til å være en del av Guds menighet. Både barn og voksne kan besegles.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]