Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) er en av de fire nasjonale forskningsetiske komiteene. Komiteen har som sitt ansvarsområde den forskningsetiske virksomhet innen det medisinske fagområde (helse- og livsvitenskap, inkludert psykologi), herunder kompetanseutvikling og forskning der medisinske problemer av etisk natur knytter seg til tverrfaglige forskningsprosjekter.

NEM er en uavhengig instans, opprettet ved stortingsvedtak i 1990, som skal fungere som nasjonal utkikkspost, opplyser og rådgiver i forskningsetikk innenfor de aktuelle fagområder. Komiteen har samtidig ansvar for forebygging av vitenskapelig uredelighet innen sitt virkeområde. NEM er i tillegg klageorgan for vedtak etter Helseforskningsloven og Forskningsetikkloven, fattet av De regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

Komiteen er sammensatt av 12 personer med ulik faglig bakgrunn som oppnevnes for fire år om gangen. Kunnskapsdepartementet oppnevner komiteens medlemmer etter innstilling fra Norges forskningsråd.

Tilsvarende nasjonale etiske komitéer er oppnevnt for fagområdene naturvitenskap og teknologi (Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi) og samfunnsvitenskap og humaniora (Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsfag og humaniora).

NEM har sekretariat sammen med de andre nasjonale forskningsetiske komiteer i Oslo sentrum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]