Hopp til innhold

Den himmelske renhets palass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den himmelske renhets palass

Den himmelske renhets palass, eller Qianqingpalasset (kinesisk: 乾清宫, pinyin: Qiánqīng Gōng) er et palass i Den forbudte by i Beijing i Kina. Den er den største av de tre hallene i det indre hoff (de to andre er Enhetshallen og Den jordiske ros palass), og ligger i nordre del av Den forbudte by. Under Qing-dynastiet var palasset ofte benyttet som audienshall for keiseren, som her holdt sine rådslag med Storrådet.

Den himmelske renhets palass er et byggverk med dobbelt taksprang, satt på en hvit marmorplattform. Den er knyttet til Den himmelske renhets port i sør med en elevert gangvei. Under Ming-dynastiet residerte keiseren her. Her var det ni rom i to etasjer, men 27 senger. Dette var et sikkerhetstiltak; keiseren kunne hver kveld bestemme seg for hvilken seng han ville overnatte i. Denne ordningen ble videreført inn i Qingdynastiet.

Men da Yongzheng-keiseren besteg troen fant han det ikke passende at han skulle bo samme stedet der hans forgjenger, den ærverdige Kangxi-keiseren, hadde bodd i seksti år. Han flyttet dermed inn i Den mentale kultivasjons hall, en mindre hall litt vest for palasset. Den himmelske renhets palass ble de omgjort til keiserlig audienshall, der han holdt hoff, mottok ministre og emissærer, og holdt banketter. Sentralt i palasset, på en forseggjort plattform, er en trone og et skrivebord. Her skrev keiseren notater og undertegnet dokumenter under rådsmøter med sine ministre. En caisson med en sammenkveilet drage er innsatt i taket.

Over troen er en skrifttavle med teksten «正大光明» (Zhèng dà guāng míng), håndskrevet av Shunzhi-keiseren. Dette kan oversettes på flere måter: «Vær anstendig, ærlig og storsinnet», eller «Ha ingen hemmelighet og gjør ingen skammelig dåd».

Fra Yongzheng-keiseren og fremover plukket i hemmelighet keiseren selv ut sin etterfølger; ett eksemplar av dette hans testamente ble gjemt bak denne skrifttavlen, og et annet hadde han alltid på sin person.