Den hemmelige hagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den hemmelige hagen
Omslag av utgivelsen fra 1911.
orig. The Secret Garden
Forfatter(e)Frances Hodgson Burnett
SpråkEngelsk
Tilblivelse1910
SjangerBarnebok, føljetong
Utgitt1911[1]
ForlagFrederick A. Stokes, Heinemann
Illustratør(er)Maria Louise Kirk, Charles Robinson

Den hemmelige hagen (engelsk: The Secret Garden) er en roman av Frances Hodgson Burnett, som ble utgitt i 1911. Den regnes som en av barnelitteraturens klassikere.

Romanen handler om den britiske jenta Mary, som vokser opp i India. Etter at foreldrene dør av kolera, blir hun sendt til England for å bli tatt hånd om av sin ukjente og mystiske onkel. På Mistletwaith herregård utforsker hun huset og hagen sammen med fetteren Colin og Dickon, en ung gutt som er flink med alt naturen har å by på. Han hjelper Mary og Colin når de begynner å vokse fram den hemmelige hagen. Et hovedtema er naturens sunne innvirkning på fysisk og mental helse, og naturbarnets overlegenhet framfor det innestengte barnet.

Norske oversettelser[rediger | rediger kilde]

Romanen ble første gang utgitt på norsk i 1918, under tittelen Den hemmelighetsfulde have. Den har siden blitt utgitt under tittelen Den hemmelige hagen, sist i Torstein Bugge Høverstads oversettelse i 2007.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

The Secret Garden har blitt filmatisert / dramatisert flere ganger, blant annet i 1993 med Agnieszka Holland som regissør. Det har også blitt laget flere TV-produksjoner med boken som forelegg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på nb, nn) Store norske leksikon, ISSN 2464-1480, Store norske leksikon-ID Frances_Hodgson_Burnett, Wikidata Q746368, https://snl.no