Den høyeste harmonis hall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den høyeste harmonis hall (太和殿) midt i Den forbudte by
Den høyeste harmonis halls tegn

Den høyeste harmonis hall (kinesisk: 太和殿, pinyin: Tài Hé Diàn; mandsjuisk: Amba hūwaliyambure deyen) er den største av hallene i Den forbudte by i Beijing. Den ligger langs sentralaksen (medidianlinjen) og rett bak den høyeste harmonis port når man kommer inn sørfra. Hallen ligger på toppen av en høyde av tre avsatser av marmor og er omkranset av røkelseskoggere i bronse. Den er en av de største trebygninger i hele Kina. Dette var stedet der keiserne i Mingdynastiet og Qing-dynastiet ble intronisert og der de hadde sine bryllupsseremonier.

Sammen med to andre haller, Den midtre harmonis hall og Hallen for harmoniens bevarelse, utgjør denne hallen selve hjertet av det ytre hoffområde i Den forbudte by.

Den høyeste harmonis hall kneiser om lag 30 meter over nivået på den omliggende gårdsplassen. Den var det seremonielle sentrum for keisermakten, og den største bevarte trebygning fra keisertidens Kina. Den er ni travéer bred og fem travéer dyp; tallene ni og fem er symbolsk knyttet til den keiserlige majestet.[1] De seks søylene nærmest keisertronen er dekket med gull, og hele området er dekorert med dragemotiver. Selve keisertronen har fem drager som bukter seg bak ryggen og rundt armlenene. På fondveggen bak tronen kan man se ni drager - igjen det samme «fem-ni-skjemaet».[2]

Antallet møneryttere på taket viser bygningens rang som den høyest mulige

I taket rett over tronen er det et intrikat kassettak dekorert med en sammenkveilet drage, og ut av dens munn kommer et kandelaberlignende sett av metallballer. Dette motivet, kalt «Xuanyuanspeilet», gjenkaller Xuanyuan, den såkalte gule keiser, den første keiser i de kinesiske legenders verden.[3]Ming-dynastiets keisere holdt hoff her for å drøfte viktige nasjonale anliggender. I Qing-dynastiet holdt keiserne hoff mye hyppere enn før, og man fant det derfor mer tjenlig å flytte disse møtene inn i det indre hoffområdet. Fra da ble Den høyeste harmonis hall bare benyttet ved større seremonielle anledninger, som kroninger, investiturer og keiserlige bryllup.[4]

Den opprinnelige hallen, som ble bygd under Ming-dynastiet i 1406, ble ødelagt syv ganger av branner under Qing-dynastiet. Siste gang hallen ble gjenoppbygd var i 16951697.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Palassmuseet. «Yin, Yang og Den forbudte bys fem elementer» (kinesisk). Arkivert fra originalen 1. juli 2007. Besøkt 5. juli 2007. 
  2. ^ s 67, Yu, Zhuoyun (1984). Palaces of the Forbidden City. New York: Viking. ISBN 0-670-53721-7. 
  3. ^ s 253, Yu (1984)
  4. ^ Palassmuseet. «太和殿 (Den høyeste harmonis hall)» (kinesisk). Arkivert fra originalen 17. juni 2007. Besøkt 25. juli 2007.  Arkivert 17. juni 2007 hos Wayback Machine.