Den høyeste harmonis port

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 39°54′50,3″N 116°23′26,7″Ø

Den høyeste harmonis port

Den høyeste harmonis port (tradisjonell kinesisk: 太和門, forenklet kinesisk: 太和门, pinyin: Tàihémén; mandsjuisk: Amba hūwaliyambure duka) er den annen større port når man trer inn i Den forbudte by i Beijing fra sør.

Porten ble opprinnelig bygget under Mingdynastiet, og ble da kalt Fengtianmen (奉天門). Etter at Qing-dynastiet kom til makten i Kina fikk porten sine nåværende kinesiske og mandsjuiske navn.[1]

Den flankeres av to mindre porter, Zhenduporten i vest og Zhaodeporten i øst.

Denne porten og Meridianporten danner den nordlige og sørlige avgrensning av den store plassen (Shi Zi) som i sin tur er delt av en buktende bekk/kanal, med sine broer over (De gyldne elvebroer).

På nordsiden av Den høyeste harmonis port ligger den storslagne høyeste harmonis hall.

Oppsatt rundt trappene opp til porten er et stort antall store røkelseskogger.

Den midtre trappen opp til porten var forbeholdt keiseren og hans nærmeste tjenere og ledsagere. Det samme gjaldt ved Meridianporten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • World heritage immersive panorama – I dette panoramaet er betrakteren nær en stor bronseløve, ett av et par tradisjonelle keiserlige vaktløver. Hunnen (som minner veldig om en hann) er alltid til venstre for den person som trenger inn, og er gjengitt som lekende med en løveunge. Hannen, til høyre, vil hvile sin venstre pote på en globe, og slik «føle verden på pulsen».