Den frivillige milits for nasjonal sikkerhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den italienske politikeren Benito Mussolini og hans fascistiske «svartskjorter» (camicie nere) fotografert under marsjen mot Roma, statskuppet i 1922. Omkring 25 000-30 000 svartskjorter og (fascistiske gatekjempere) deltok.

Den frivillige milits for nasjonal sikkerhet (italiensk Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale, forkortet MVSN) var en paramilitær og fascistisk organisasjon i Italia før og under andre verdenskrig. Militsen ble utelukkende brukt av fascistpartiet Partito Nazionale Fascista, og soldatene sverget troskap til partilederen Benito Mussolini, ikke kong Viktor Emmanuel III. Militsen ble etter hvert kalt camisie nere, «svartskjorter», etter fargen på uniformene. Dette ble siden en fellesbenevnelse på en rekke fascistiske organisasjoner i og utenfor Italia.

Militsen hadde sin opprinnelse i de paramilitære gatekjemperne squadristi, som ble etablert i 1919, og som i 1922 deltok i marsjen mot Roma under Mussolinis statskupp denne høsten. Samme år ble squadristi omorganisert under navnet milizia, med underavdelinger kalt bandiere. 1. februar 1923 ble bevegelsen igjen omorganisert, etter en beslutning i Det store fascistiske rådet, og omdøpt til «den frivillige milits for nasjonal sikkerhet». De neste 20 åra ble korpset Mussolinis personlige hær som skulle beskytte ham, men svartskjortene innsats var ofte enda dårligere enn de regulære militærstyrkenes, og de forhindret ikke at han ble styrtet i et kupp i 1943.

Militsen eksisterte frem til den italienske våpenhvilen i 1943. Den italienske sosialrepublikk som befant seg i det nordlige Italia på tysk-okkupert område, omdannet militsen til Italias republikanske nasjonalgarde. ldelige oppgjør med sosialistene vant de kontroll over deler av Italia. Marsjen mot Roma i oktober ble en maktdemonstrasjon som sikret Mussolini statsministerposten.

Delvis etter inspirasjon fra MVSN dannet Adolf Hitler og hans nazistparti NSDAP egne halvmilitære korps i Tyskland, først i Sturmabteilung (SA) som bestod av uniformerte «gatebøller», siden for ideologiske elitetropper i Schutzstaffeln (SS).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) MVSN – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata