Den frivillige milits for nasjonal sikkerhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den italienske politikeren Benito Mussolini og hans fascistiske «svartskjorter» (camicie nere) fotografert under Marsjen mot Rom, statskuppet i 1922.

Den frivillige milits for nasjonal sikkerhet (italiensk: Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale) var en italiensk para-militær og fascistisk organisasjon. Militsen ble utelukkende brukt av fascistpartiet, og soldatene sverget troskap til Benito Mussolini (ikke kongen). På grunn av fargene på militsens uniformer, ble bevegelsen etterhvert kjent under navnet «svartskjorter». Dette ble etterhvert en fellesbenevnelse på en rekke organisasjoner i og utenfor Italia.

Militsen hadde sin opprinnelse i den paramilitære gruppen squadristi, som ble etablert i 1919, og som i 1922 deltok i marsjen mot Rom under Benito Mussolinis statskupp. Samme år ble squadristi omorganisert under navnet milizia, med underavdelinger kalt bandiere. Den 1. februar 1923 ble bevegelsen igjen omorganisert, etter en beslutning i Det store fascistiske rådet, og omdøpt til «den frivillige milits for nasjonal sikkerhet».

Militsen eksisterte frem til den Italienske våpenhvilen i 1943. Den italienske sosialrepublikk som befant seg i det nordlige Italia på tysk-okkupert område, omdannet militsen til Italias republikanske nasjonalgarde.