Den fredlause

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Útlaginn
Generell informasjon
SjangerHistorisk drama
Utgivelsesår1981
Prod.landIslandsk
Lengde1 t. 40 min.
SpråkIslandsk
Bak kamera
RegiÁgúst Guðmundsson
ProdusentJón Hermannsson
ManusforfatterÁgúst Guðmundsson
MusikkAskell Másson
SjeffotografSigurður Sverrir Pálsson
KlippWilliam River
Premiere31. oktober 1981 (Island)
Eksterne lenker

Den fredlause (originaltittel: Útlaginn) er en islandsk film fra 1981 av Ágúst Guðmundsson, basert på islendingesagaen Gisle Surssons saga, om Gisle som dømmes til et liv som fredløs på grunn av drap.

Filmen sies å ha en riktig representasjon av kultur og samfunn i tiden den skildrer. Útlaginn er skrevet og regissert av Ágúst Guðmundsson

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Ágúst Guðmundsson som hadde hatt stor suksess både publikumsmessig og økonomisk med sin forrige film Land og sønner i 1980. Men på Útlaginn tapte han nesten like mye som han hadde tjent på Land og sønner. Produsent Jón Hermannsson hadde bare sikret en liten del av totalbudsjettet fra det Islandske filmfondet på forhånd. Kostnaden til innspilling ble mye høyere enn forventet, mye på grunn av den ekstreme inflasjonen på Island på begynnelsen av 80-tallet. Men det ble tilslutt den høye inflasjonen, kombinert med inntekter i ettertid fra distribusjon i utlandet som reddet Jón Hermannsson og Ágúst Guðmundsson fra å gå bankerott på filmen. Ágúst Guðmundsson la vekt på å filmatisere Gisle Surssons saga så riktig så mulig. Dermed kommer svært mange karakterer inn i filmens plot, som i sagaen. Innendørsscenene i filmen er skutt i en stor garasje utenfor Reykjavík, belysning og kornete kvalitet på opptak gjør dette til filmens svakeste punkt fra et teknisk synspunkt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen følger Gisli i en blodfeide innad i egen familie. Etter at Gislis blodsbror Veistein blir drept, mistenker Gisli sin svoger og dreper han. Det viser seg å være feil og han flykter deretter for å unngå å selv bli drept i et hevntokt.

Ágúst Guðmundsson mente sagaen burde omhandle vanlige folk, som bebodde små gårder i øde deler av Island. I fremstillingen av karakterene er det dermed vektlagt å vise at de er vanlige mennesker, med tvil og frykt, og protagonistens rolle som en super-helt, som er vanlig for tilsvarende filmer, er tonet ned.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Karakter Skuespiller
Gisli Arnar Jónsson
Aud Ragnheiður Steindórsdóttir
Thorgrim Benedikt Sigurðarson
Thorkel Þráinn Karlsson
Asgerd Kristin Kristjansdottir
Vestein Kristján Jóhann Jónsson
Eyjolf Helgi Skúlason
Thordis Tinna Gunnlaugsdóttir
Bork Bjarni Steingrímsson
Helgi Sveinbjorn Matthiasson

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]