Demagogi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Demagogi er evnen (eller kunsten) til å forføre andre med sine taleevner. Begrepet brukes ofte mot andre, for eksempel av politikere om deres politiske motstandere. Demagogi er således å argumentere ut ifra slående, men usaklige argument og en strategi å skaffe seg makt og innflytelse gjennom å appellere til folks følelser og fordommer, vanligvis gjennom å benytte kraftfull retorikk og propaganda.

H.L. Mencken, en amerikansk kritiker, definerte en demagog som «en som taler doktriner han vet er usanne til folk han vet er idioter.»[trenger referanse]

Menckens definisjon forutsetter at demagogi består av løgner, men det er ikke nødvendigvis helt riktig, ettersom bedraget ikke trenger å være basert på løgn, kun unnvikelse av sannheten eller å ikke fortelle hele sannheten, slik at den ukritiske tilhøreren kan trekke sine egne slutninger på sviktende grunnlag. Således kan demagogi ofte involvere logiske slutninger på feilaktig resonnement.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Bokstavelig «folke(for)førerende» etter gresk demos, «folk», og agogos, «førende».

Demagog ← gresk δημαγωγός demagogos «folkefører» ← δήμος démos «folk» + αγωγός agogos «leder».

Begreper som deler opprinnelse med demagog:

  • Demografi (δημογραφία demographia «befolkningsbeskrivelse»)
  • Demokrati (δημοκρατία demokratia «folkestyre»)
  • Pedagog (παιδαγωγός pædagogos «lærer»)

Se også[rediger | rediger kilde]

språkstubbDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.