Demagogi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Demagogi er evnen (eller kunsten) til å forføre andre med sine taleevner. Begrepet brukes ofte mot andre, for eksempel av politikere om deres politiske motstandere. Demagogi er således å argumentere ut ifra slående, men usaklige argument og en strategi å skaffe seg makt og innflytelse gjennom å appellere til folks følelser og fordommer, vanligvis gjennom å benytte kraftfull retorikk og propaganda.

H.L. Mencken, en amerikansk kritiker, definerte en demagog som «en som taler doktriner han vet er usanne til folk han vet er idioter.»

Menckens definisjon forutsetter at demagogi består av løgner, men det er ikke nødvendigvis helt riktig, ettersom bedraget ikke trenger å være basert på løgn, kun unnvikelse av sannheten eller å ikke fortelle hele sannheten, slik at den ukritiske tilhøreren kan trekke sine egne slutninger på sviktende grunnlag. Således kan demagogi ofte involvere logiske slutninger på feilaktig resonnement.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Bokstavelig «folke(for)førerende» etter gresk demos, «folk», og agogos, «førende».

Demagog ← gresk δημαγωγός demagogos «folkefører» ← δήμος démos «folk» + αγωγός agogos «leder».

Begreper som deler opprinnelse med demagog:

  • Demografi (δημογραφία demographia «befolkningsbeskrivelse»)
  • Demokrati (δημοκρατία demokratia «folkestyre»)
  • Pedagog (παιδαγωγός pædagogos «lærer»)

Se også[rediger | rediger kilde]

språkstubbDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.