Hopp til innhold

Delije

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Delije er navnet til Røde stjerne-supportere. Ordet "delija" (entall) betyr "en helt" og stemmer originalt fra tyrkisk språk, og ble brukt under den ottomanske okkupasjonen av Serbia. Generelt, navnet ble brukt som beskrivelse av serbiske heroiske, sterke soldater, menn uten frykt, til og med, vakre unge menn.

Røde Stjerne som idrettslag har klubber i mer en 20 forskjellige sportsgren, men Delije er mest fokusert på fotball og basketball.

Delije som et navn til kjernen av Røde Stjerne supportere ble offisielt valgt 7. januar 1989, som egentlig er 1. juledag etter kalenderen fra den serbisk-ortodokse kirken. Offisielle valget skjedde etter at alle tidligere grupperinger ble enige i at klubbens supportere bør ha ett og samme navn de skal bli kjent under. Før dette skjedde, Red Devils, Zulu Warriors og Ultras var de tre største grupperinger.

I dag er de også kjent under navnet Delije Sever, der ordet "sever" ("nord" på norsk) er en assosiasjon til den nordlige tribune på selve Marakana stadion, hvor Røde Stjerne supportere valgte å stå.

Delije regnes som en ultras gruppe med stor preg av italiensk kultur som kom på 70-tallet, men de er kjent for utvikling av sin egen original stil, en stil som omfatter alt som stemmer fra serbisk historie og kultur.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata