Dekstrin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dekstrin

Dekstriner er en gruppe av lav-molekylvekt karbohydrater fremstilt ved hydrolyse av stivelse. Dekstriner er en blanding av lineære α-(1,4)-lenkede D-glukose polymerer. De har samme generelle kjemiske formel som karbohydrater, men har kortere kjeder. Analytisk kan dekstriner påvises med iodin-løsning som gir rødfarging.

Sykliske dekstriner er kjent som syklodekstriner. De fremstilles ved enzymatisk degradering av stivelse ved visse bakterier, for eksempel Bacillus macerans. Syklodekstriner har toroidale strukturer dannet ved 6-8 glukose residuer.

Dekstrin er en modifisert stivelse (et ned­brytnings­produkt med redusert sukkerinnhold) som dannes under spalting av amylopektin, som sammen med amylose er en komponent i stivelse. Dekstrin spaltes til glukose av enzymet isomaltase. Dekstrin brukes blant annet i produksjonen av lim.

Dekstrin er også ofte brukt i pyrotekniske komposisjoner. Det brukes da som binder for de varierte komposisjonene. Dekstrin har en gullaktig farge og er fremstilt ved å steke/varme maisstivelse eller andre stivelser. De vanligste pyrotekniske komposisjonene dekstrin er brukt i er "stjerner" slike som Tigerhale og D1 Glitter. Dekstrinet binder de andre kjemikaliene i stjernemiksen sammen med hverandre.

Se også[rediger | rediger kilde]

biokjemistubbDenne biokjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.