Deep Blue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Deep Blue: en datamaskin lik denne vant over verdensmesteren i sjakk, Garri Kasparov, i mai 1997. Det var den første datamaskinen som greide å vinne et parti mot en verdensmester.

Deep Blue var en datamaskin utviklet av IBM som var beregnet på å spille sjakk. Den var den første datamaskinen som vant et sjakkparti mot en regjerende verdensmester (Garri Kasparov). Maskinen vant det første partiet 10. februar 1996, men Kasparov kom tilbake og vant til slutt 4–2. Etter dette ble Deep Blue kraftig oppgradert, og spilte mot Kasparov igjen i mai 1997. Denne gangen vant maskinen 3,5–2,5 til slutt.

Deep Blue-prosjektet ble startet under navnet «ChipTest» av Feng-hsiung Hsu ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania. Hsu hadde begynt å arbeide for IBM i 1989, og jobbet sammen med Murray Campbellparallelle beregninger. Systemet fikk etter hvert navnet Deep Thought – etter navnet på datamaskinen i boken Haikerens guide til galaksen – men ble til slutt altså hetende Deep Blue.

Deep Blue baserte seg i all hovedsak på rå regnekraft. Maskinen var utstyrt med spesialprosessorer beregnet på sjakkspilling, mens programvaren var laget vha. programmeringsspråket C, og kjørte under operativsystemet AIX.

Maskinen var i stand til å evaluere omkring 200 millioner posisjoner på sjakkbrettet pr. sekund, i tillegg til at den var i stand til å lære selv ved å analysere tusenvis av større sjakkpartier spilt av profesjonelle utøvere. På toppen av dette var stormesteren Joel Benjamin også med på å finjustere systemet ytterligere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]