De tolv månedene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De tolv månedene
orig. Двенадцать месяцев
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, eventyr
Utgivelsesår1956
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde52 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiIvan Ivanov-Vano, Mikhail Botov Rediger dette på Wikidata
ManusSamuil Marsjak, Nikolaj Erdman Rediger dette på Wikidata
Basert på
De tolv månedene Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Ivan Ivanov-Vano
MusikkMoisej Vajnberg Rediger dette på Wikidata
FotoOlena Petrova, Nikolaj Voinov, Jelena Petrova Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapSojusmultfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1956
Eksterne lenker

De tolv månedene (originaltittel: Двенадцать месяцев) er en sovjetisk animert film fra 1956, regissert av Ivan Ivanov-Vano og Mikhail Botov.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den lunefulle unge dronningen er frekk, og ønsker ikke å få undervisning. Når hun skal lære om botanikk, ønsker hun å finne en spesiell type blomster. Professoren påstår at dette er helt umulig, fordi det er midt på vinteren. Men dronningen utsteder et dekret: Hvis en person kan bringe en kurv med disse blomstene til palasset, kommer til å motta den samme kurven med gull - samt en pels-frakk. En fattig stemor på landsbygda og hennes datter drømmer om å få tak i denne belønningen, og så snart ste-datteren hennes kommer hjem etter å ha sanket ved, sender de henne tilbake til skogen - for å skaffe disse blomstene. Ste-datteren blir snart iskald i skogen om vinteren, og kommer til en lysning hvor det brenner en ild. Rundt denne varmen sitter de tolv månedene. De lytter nøye til den unge kvinnen, og april ber de andre månedene om å gi ham en time eller så for å hjelpe henne.

Hun kommer deretter hjem fornøyd med blomstene, og en magisk ring presentert for henne av april måned. Hvis det oppstår problemer, kan hun kaste denne ringen i luften og si de magiske ordene - og alle de tolv månedene vil komme henne til unnsetning. Men når den slitne ste-datteren sover, stjeler søsteren hennes den magiske ringen. Stemoren og datteren hennes reiser straks til det kongelige palasset med blomster-kurven, etter å ha forlatt ste-datteren hjemme. Den fornøyde dronningen beordrer dem til å fortelle henne hvor de fant blomster om vinteren. De to finner opp en fortelling om et fantastisk område hvor det ikke er vinter. Der vokser det ikke bare blomster, men til og med sopper og bær. Dronningen bestemmer seg selv for å reise til dette fantastiske stedet sammen med medlemmer av hoffet sitt. Stemoren og datteren innrømmer derfor at det egentlig var stedatteren som hadde funnet blomstene.

Dronningen tar dem og stedatteren med seg inn i skogen. Stedatteren klager over at stemoren og datteren stjal en ring fra henne, så dronningen beordrer dem til å returnere ringen. Etter at stedatteren har mottatt ringen, krever dronningen at ste-datteren forteller dem hvor hun fant blomstene. Etter at stedatteren nekter, beordrer dronningen vaktene sine å fjerne stedatterens pelsfrakk, truer med å henrette henne og kaster den magiske ringen hennes i et hull i isen. Stedatteren sier de magiske ordene April lærte henne, før hun stikker av. Med en gang kommer våren, og deretter sommer. Rundt dronningen blir det tørt og varmt. Så kommer plutselig høsten. Dronningen, etter å ha blitt gjennomvåt under det sterke høst-regnet, fryser plutselig når vinteren dukker opp. Snø-stormen bærer bort alle pelsfrakkene som de hadde tatt av seg under sommerens korte ankomst.

De begynner snart å fryse, og etter å ha forlatt dronningen, flykter hoffet tilbake til palasset. Med henne gjenstår bare en gammel soldat og professoren. De kan ikke lenger reise hjem på sleden fordi hestene ble tatt av resten av hoffet, for å returnere til palasset. En gammel mann i hvit pels (som representerer januar) kommer ut av skogen, og foreslår at alle tenker på ett ønske. Dronningen ønsker å reise hjem, og professoren ønsker at årstidene går tilbake til det normale. Soldaten ønsker bare å bli varm, og slutte å fryse. Stemoren og hennes datter ønsker seg pels-frakker laget av hundepels. Januar begynner med den siste forespørselen og gir de to pelser. De begynner å krangle med hverandre, og blir forvandlet til to hunder.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Tatjana Barysheva som den ondskapsfulle stemoren
  • Juliya Yulskaya som datteren hennes
  • Ljudmila Kasatkina som ste-datteren
  • Galina Novozhilova som den unge dronningen
  • Grigorij Shpigel som en gartner
  • Georgih Vitsin som måneden februar
  • Alekseh Gribov som måneden januar.
  • Vladimir Volodin som en ulv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]