De levende døde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

De levende døde (også utgitt med tittelen Dyrekirkegården; engelsk: Pet Semetary) er en roman av den amerikanske forfatteren Stephen King. Den kom ut første gang i 1983.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen handler om legen Louis Creed og hans familie som flytter til Ludlow, et sted på landet i delstaten Maine, USA.[1] Her stifter Louis etter kort tid bekjentskap med familiens nye nabo, Jud Crandall, som forteller ham om en dyrekirkegård, hvor barn har begravd sine kjæledyr i generasjoner, og hvordan hans egen hund, Spot, visstnok kom tilbake etter å ha blitt begravd på denne kirkegården. Jud forteller også om et hellig indiansk gravsted, som ligger ovenfor dyrekirkegården, og som har en slags forbindelse med den.

En dag blir familiens katt Winston Churchill (forkortet Church) drept, og han begraves på dyrekirkegården. Noen dager etter kommer han tilbake, tilsynelatende i god behold, men Louis merker at det er noe rart med katten. Den har begynt å drepe mus, noe den sjelden har gjort før. Kattens øyne er i tillegg annerledes, i tillegg til flere rare trekk ved dens oppførsel. Det virker nesten som katten er ond.

En dag blir også sønnen i familien, Gage, drept. Han blir påkjørt av en lastebil mens familien leker i nærheten av en hovedvei. Desperat etter å få sønnen tilbake, bestemmer Louis Creed seg for å begrave ham på dyrekirkegården, i håp om at det er en mulighet for at han kan vende tilbake, akkurat slik som Church tilsynelatende gjorde. Dette viser seg å være en grov feilvurdering.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Romanen ble filmatisert i 1989, og filmen har tittelen Pet Sematary. Dale Midkiff, Fred Gwynne, og Denise Crosby har rollene som henholdsvis Louis Creed, Jud Crandall og Rachel Creed, som er Louis Creeds kone. Regien var ved Mary Lambert.[2]

Utgivelser i Norge[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mange av Stephen Kings forteller er satt til (både reelle og oppdiktede) steder i Maine, USA. Forfatteren selv bor i Bangor, Maine.
  2. ^ Filmen omtalt på The Internet Movie Database

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]