De australske alper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Utsikt mot De australske alper fra Mount Hotham

De australske alper er Australias høyeste fjellkjede. De ligger i den sørøstlige delen av kontinentet, og omfatter det sørlige New South Wales, det østlige Victoria og Australian Capital Territory. Alpene er de eneste fjellene i Australia med topper over 2000 moh, med Mount Kosciuszko (2228 moh) som det høyeste. Alpene er også det eneste stedet på kontinentet hvor snø forekommer regelmessig, noe som blant annet gjenspeiles i navnet Snowy Mountains, som er en del av Alpene i New South Wales.

De australske alper er en del av Great Dividing Range, rekken av fjell og platåer som strekker seg over 3000 kilometer fra nord i Queensland til det sentrale Victoria. Disse høylandene danner vannskillet mellom elvene som renner mot Stillehavet og de som renner inn i landet, til elva Murrays nedslagsfelt eller interne bekkener.

Alpene er av stor betydning både for økologi og rekreasjon i området, og inneholder flere større nasjonalparker. De er også svært viktige for vannforsyning, og mange av elvene som renner mot øst er avledet vestover til Murray og sideelva Murrumbidgee.

De australske alper er stort sett betydelig mindre bratte enn Alpene i Europa, og de fleste toppene kan bestiges uten spesielt klatreutstyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 37°00′S 148°00′Ø