De australske alper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De australske alper
Utsikt mot De australske alper fra Mount Hotham.
Annet navnAustralian Alps (engelsk)
Geografi
Hører tilGreat Dividing Range
LandAustralias flagg Australia (New South Wales, Victoria, Australian Capital Territory)
Høyeste punkt
NavnMount Kosciuszko
Høyde2 228 moh.[1]
Beliggenhet
De australske alper
Australias IBRA-områder, med De australske alper i rødt

De australske alper, eller De australske alpene, er Australias høyeste fjellkjede. De ligger i den sørøstlige delen av kontinentet, og er en del av det sørlige New South Wales, det østlige Victoria og Australian Capital Territory. Alpene er de eneste fjellene i Australia med topper over 2000 moh, med Mount Kosciuszko (2228 moh) som det høyeste. Alpene er også det eneste stedet på kontinentet hvor snø forekommer regelmessig, noe som blant annet gjenspeiles i navnet Snowy Mountains, som er en del av Alpene i New South Wales.

De australske Alper er en del av Great Dividing Range, rekken av fjell og platåer som strekker seg over 3000 kilometer fra nord i Queensland til det sentrale Victoria. Disse høylandene danner vannskillet mellom elvene som renner mot Stillehavet og de som renner inn i landet, til elva Murrays nedslagsfelt eller interne bekkener.

Alpene er av stor betydning både for økologi og rekreasjon i området, og inneholder flere større nasjonalparker. De er også svært viktige for vannforsyning, og mange av elvene som renner mot øst er avledet vestover til Murray og sideelva Murrumbidgee.

De australske Alper er stort sett betydelig mindre bratte enn Alpene i Europa, og de fleste toppene kan bestiges uten spesielt klatreutstyr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Australian Alps Encyclopædia Britannica

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]