De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte
Offisielt navnStiftelsen De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte
Org.formStiftelse
Org.nummer871279152
Stiftet29. mai 1989[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedwww.de-facto.no

Stiftelsen De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte er en norsk stiftelse som driver med utrednings- og forskningsarbeid innenfor arbeidsliv for alle deler av norsk fagbevegelse. Stiftelsen har særlig utmerket seg med utredninger og offentlig deltakelse i spørsmål om maktforhold i arbeidsliv, organisering av offentlig sektor, og kraft- og industripolitikk, samt ved å levere kurs og bøker om fagforeningers historie.

Formål[rediger | rediger kilde]

De Facto beskriver på egen nettside at de "ønsker å bidra til en sterk og kunnskapsrik fagbevegelse" og at de er en "en solid medspiller for aktive og offensive fagforeninger som samarbeider "med fagbevegelsen om å utvikle kritiske analyser, alternative strategier og spennende skolering av tillitsvalgte og medlemmer."

Finansiering[rediger | rediger kilde]

De Facto er helt prosjektfinansiert og har dermed ingen grunnfinansiering. I hovedsak kommer prosjektene og finansieringen fra grunnplanet i fagbevegelsen, og organisasjoner som Industriaksjonen, Manifest og lignende.

Ansatte[rediger | rediger kilde]

Senteret ble etablert av økonom Roar Eilertsen, som har fungert som daglig leder siden oppstarten, og Tellef Hansen. I dag er professor i mediesosiologi Paul Bjerke, historiker Idar Helle, sosiolog Isak Lekve og fagforeningsmann Boye Ullmann ansatte. Tidligere ansatte inkluderer Stein Stugu og Bitten Nordrik. [2]

Styret består i hovedsak av tillitsvalgte. Tidligere styreleder var Lars Johnsen, leder i Transportarbeiderforbundet, men fra 2022 er Gudrun Høverstad fra NTL styreleder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Ansatte». De Facto. Besøkt 26. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]