De åtte store prosamestere av Tang og Song

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

De åtte store prosamestere av Tang og Song (kinesisk: 唐宋八大家; pinyin: Táng Sòng bā dà jiā) er en gruppering av prosaforfattere under Tang- og Song-dynastiene som var fremstående for sitt prosaforfatterskap, som for det meste var i essayistisk form. De var nesten alle dessuten fremragende innen kinesisk politikk og kultur.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Opplistingen stammer fra Mingdynastiets tid. Zhu You, som var en høylært under det tidlige Ming, samlet de åttes essays, men det var en lært fra det sene Ming, Mao Kun, som utmyntet samlegrupperingen i en bok kalt «Kompilerte transkripsjoner fra de åtte store prosamestere av Tang og Song»; bokens popularitaritet befestet disse åttes særstilling som mestere av kinesisk prosa.

De åtte[rediger | rediger kilde]

  1. Han Yu (768–824)
  2. Liu Zongyuan (773–819)
  3. Ouyang Xiu (1007–1072)
  4. Su Xun (1009–1066)
  5. Su Shi (1037–1101)
  6. Su Zhe (1039–1112)
  7. Wang Anshi (1021–1086)
  8. Zeng Gong (1019–1083)

Av disse åtte var de to første fra Tangdynastiets tid. og de øvrige seks fra Songdynastiet. Tre var fra samme familie: Su Xun (far), Su Shi (storebror) og Su Zhe (lillebror).

Stilistisk var Han Yu og Liu Zongyuan nyskapende. Som en reaksjon mot den blomstrende og stramme prosaformen pianwen, som var blitt de rigueur helt siden Handynastiet, skrev de i en mer direkte stil som var mer i tråd med oldtidens prosa. Denne litterære bevegelse ble kalt Klassisk prosa-bevegelsen. Mens bevegelsen døde hen under det sene Tang, ble Ouyang Xiu en annen proponent i Songtiden og gjenoppliver av en stil som ville bestå til sen Qingtid.