Daybreakers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Daybreakers
Generell informasjon
SjangerGrøsser - Science fiction
Utgivelsesår1. januar 2010 (USA)
5. februar 2010 (Norge)
Prod.landAustralsk - Amerikansk
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiMichael Spierig
Peter Spierig
ProdusentChris Brown
Sean Furst
ManusforfatterPeter Spierig
Michael Spierig
MusikkChristopher Gordon
SjeffotografBen Nott
KlippMatt Villa
Foran kamera
MedvirkendeEthan Hawke
Willem Dafoe
Claudia Karvan
Sam Neill
Michael Dorman
Isabel Lucas
Annen informasjon
Budsjett20 millioner USD[1]
Prod.selskapLionsgate
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Daybreakers er en australsk-amerikansk skrekk- og science fictionfilm fra 2010 skrevet og regissert av Michael og Peter Spierig med Ethan Hawke, Willem Dafoe og Sam Neill i hovedrollene.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 2009 forvandler en pest, forårsaket av en infisert flaggermus, mesteparten av verdens befolkning til udødelige vampyrer. Den menneskelige befolkningen går skarpt nedover, og dette etterlater vampyrer med alvorlig mangel på blod. Vampyrer fratatt blod blir etterhvert forvandlet til psykotiske, flaggermus-lignende skapninger kalt "subsiders"

De fleste gjenværende menneskene blir snart fanget og høstet for blod ved laboratorium, samtidig som forskere forsøker å finne en syntetisk erstatning for ordentlig blod. Siden sollys er dødelig for en vampyr, blir flere underjordiske passasjer og kjøretøy med filter mot Ultrafiolett stråling produsert for sikker reise. Men de få frie menneskene som fremdeles er i live, reiser stort sett om dagen. I 2019 er Edward Dalton (spilt av Ethan Hawke) en hermatolog for bedriften Bromley Marks, et stort farmasøytisk selskap som er den største leverandøren av menneskelig blod i USA.

Edward og hans kollega Christopher Caruso forsøker å utvikle en ordentlig erstatning for menneskelig blod. Etter et mislykket eksperiment på jobb, er Dalton på vei hjem og kjører ved et uhell et annet kjøretøy av veien. Dalton oppdager at det sitter flere mennesker i bilen, og skjuler dem fra politiet. Deres leder, Audrey, legger merke til Edwards navn og yrke fra navnelappen hans, før de går hver deres vei. Hjemme blir Edward overrasket av å se hans eldre bror Frankie, som gir ham en gave i form av en flaske med rent menneske-blod. Edward nekter å drikke menneske-blod, og bruker dyreblod i stedet. Men Frankie nyter sin nye status som vampyr. En "subsider" en gartner fra Edwardss nabolag, invaderer huset deres og tvinger brødrene til å drepe skapningen. Neste morgen får Edward besøk av Audrey som gir ham instruksjoner om et møte.

Ved møtet blir Edward introdusert for Lionel "Elvis" Cormac, et menneske som en gang var en vampyr. Før Cormac kan forklare sin tilbakeføring fra vampyr til menneske, ankommer en gruppe fra militæret sammen med Frankie - som har til hensikt å fange Cormac og Audrey for blodet deres. Menneskene banker Frankie bevisstløs, og de unnslipper. Cormac røper at han ble helbredet for sin vampyr-tilstand, da en alvorlig bil-ulykke kastet ham ut av hans sol-sikre kjøretøy. Cormac gikk opp i flammer i sollyset, men han landet deretter i en elv som slukket brannen hans. Edward samtykker i å hjelpe Cormac med å finne en måte å gjenskape denne prosessen på, og forhindre at hele menneskeheten dør fullstendig ut.

Ved en vin-gård den natten møter Edward flere mennesker og Wes Turner, en vampyr som hjelper menneskene med å utvikle en kur. Et nærliggende konvoi av mennesker blir tatt til fange, og en gruppe vampyrer sporer opp vin-gården. Dette tvinger Turner og menneskene til å flykte. Audrey, Cormac og Edward blir værende, og sammen gjenskaper de metoden som Cormac opplevde for å komme tilbake til hans menneskelig form. Dette gjør at Edward ikke lenger er en vampyr, og blir menneske igjen. Kort tid senere oppdager de Turner og alle menneskene døde.

Alison, en av de fangede menneskene, blir avslørt som datteren til Charles Bromley - administrerende direktør i Bromley Marks. Frankie tvinger Alison til å bli vampyr, men hun nekter å drikke menneske-blod. Alison og flere andre vampyrer utvikler seg til en "subsider" og blir brent i hjel av sollys. Frankie blir opprørt etter å ha sett Alisons død. Edward, Cormac og Audrey reiser hjem til Christopher Caruso, og ber ham om å hjelpe til med å spre den nye vaksinen deres. Etter å endelig ha oppdaget en fungerende blod-erstatning som firmaet deres kan tjene stort på å selge, er ikke Christopher interessert i noen vaksine. Han tilkaller soldater, som fanger Audrey. Men Cormac og Edward kommr seg unna.

De blir oppdaget av Frankie som angriper Cormac, men ved å drikke blodet hans blir Frankie menneskelig igjen. I et forsøk på å redde Audrey, vender Edward seg til Charles Bromley, eier av Bromley Marks sitt nye monopol på blod-erstatningen. Charles avslører hans plan om å fortsette å jakte på mennesker, og selge blodet deres til ublu priser ettersom folk alltid er villige til å betale ekstra for virkelig blod. Edward blir bitt av Charles, og dette gjør Charles menneskelig igjen. Edward forlater Charles i det soldater på randen til å bli "subsiders" dukker opp. Frankie dukker opp og henleder soldatenes oppmerksomhet for å la Edward og Audrey flykte. Etter det påfølgende vanviddet, er det bare seks soldater som står igjen - nå kurert, og ikke lenger vampyrer.

For å skjule vaksinen de har oppdaget, skyter Christopher soldatene. Men før han rekker å skyte Edward og Audrey, blir Christopher drept av Cormac. De gjenværende overlevende kjører ut i soloppgangen. Edward kunngjør at vaksinen deres vil hjelpe vampyrene tilbake, og gjenopprette menneskeheten.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Ethan Hawke som Edward Dalton. En 35 år gammel vampyr som arbeider som hermatolog. Han viser sympati for menneskene, og nekter å drikke menneske-blod.
  • Willem Dafoe som Lionel "Elvis" Cormac. Han var en tidligere mekaniker, og en av de første som tilpasset biler til kjøring i dagslys.
  • Sam Neill som Charles Bromley. Hensynsløs eier av Bromley Marks, den største leverandøren av blod i USA. I 2008, kort tid før pesten, fikk han diagnosen kreft og forventet å leve bare noen få år. Han ble vampyr for å redde seg fra kreft, på bekostning av å bli avvist av datteren Alison.
  • Claudia Karvan som Audrey Bennett. Hun gjemte seg på familiens gamle vin-gård etter pesten, og nektet å bli vampyr.
  • Michael Dorman som Frankie Dalton, Edwards yngre bror, som gjorde lillebroren sin til en vampyr, fordi han var redd for å miste ham.
  • Isabel Lucas som Alison Bromley. Datteren til Charles Bromley.
  • Vince Colosimo som Christopher Caruso. Kollega av Edward ved Bromley Marks. Han lykkes med å skape en blod-erstatning, noe som vil gjøre ham rik og mektig i en verden av vampyrer. Derfor var han fiendtlig til muligheten for en kur mot vampirisme.
  • Jay Laga'aia som senator Wes Turner. En annen vampyr som i hemmelighet har sympati med mennesker, og forsøkr å hjelpe menneskeheten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Daybreakers (2010)» (engelsk). Box Office Mojo. Besøkt 13. februar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]