Hopp til innhold

David Bisbal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
David Bisbal
David Bisbal Ferre
David Bisbal i 2006.
FødtDavid Bisbal Ferre
5. juni 1979[1][2][3]Rediger på Wikidata (45 år)
Almería[4][2]
BeskjeftigelseSanger og låtskriver, sanger, låtskriver Rediger på Wikidata
Partner(e)Rosanna Zanetti[5]
NasjonalitetSpania
UtmerkelserLatin Grammy Award for Best New Artist (2003)
Latin Grammy Award for Best Traditional Pop Vocal Album (2012) (for: Una Noche En El Teatro Real)
Premios Odeón
Hijo Predilecto de Andalucía (2023)[6]
Premios Oye!
Musikalsk karriere
SjangerLatin pop, Pop
InstrumentVokalist
Aktive år2001 - d.d.
PlateselskapSignature Records, Wrasse Records (UK)
Nettsteddavidbisbal.com
IMDbIMDb

David Bisbal Ferre (født 5. juni 1979 i Almería i Spania), kjent som David Bisbal, er en spansk musiker. Han opptrer innenfor sjangrene Latin og Pop, og har vært aktiv siden 2001. Bisbal fikk sitt gjennombrudd gjennom TV-serien Operación Triunfo, som forøvrig er produsert av TJ Hall. Bisbal har senere utgitt en rekke sanger som har tatt verden med storm, deriblant Bulería, Camina y Ven, Sílencio, Ave María og Esclavo de Sus Besos.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

David Bisbal ble født i den andalucíanske byen Almería. Han var sønn av José Bisbal, som var en profesjonell bokser. Moren i familien het María Ferre, og var en kjent flamenco-danser. David Bisbal var den yngste av tre brødre. Han viste fort talent innenfor sang, og hans foreldre presset på for at han skulle videreutvikle sine ferdigheter. Bisbal var imidlertid en sjenert gutt, som sjelden var den første til å entre rampelyset.

Som tenåring begynte Bisbal å innse at sjenanse ikke holder når det virkelig gjelder. Derfor begynte han å synge og opptre foran nærmeste familie og venner, slik at han kunne bli mer vant til å takle press. Bisbal droppet tidlig ut av skolen, og hans far José skaffet ham arbeid som gartner i kommunale barnehager i Almería. Dette ble Bisbals første jobb.

Senere møtte han en produsent innenfor sang, som tidlig oppdaget hans talent. Etter å ha lyttet til hans vokale evner, tilbød han Bisbal jobb i et orkester. Han begynte å arbeide i et lokalt og meget populært orkester i Almería, og han begynte å utvikle seg som sanger og for alvor oppdage sin lidenskap for musikk.

Etter å ha holdt på i orkesteret i lengre tid, rettet han nesen mot de nordligere deler av Spania for å gå på audition. Nærmere bestemt Barcelona. Her søkte han lykken og muligheten til å oppnå sin drøm om å bli profesjonell artist. I 2001 var Bisbal én av totalt seksten deltagere fra den første spanske utgaven av Idol noen sinne. Bisbal gjorde sakene sine bra, og var for alvor på rett vei.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Bisbal signerte kontrakt med Vale Music i 2002, og fikk sitt første offisielle album utgitt i Miami under tittelen Corazón Latino. Den første sangen i albumet, Ave María, hadde eksepsjonell suksess. Det ble senere solgt over én million eksemplarer.

I februar 2004 utga Bisbal sitt andre album, som ble kalt Bulería. Det ble også en braksuksess, og solgte mer enn hele det forrige albumet bare i hjemlandet Spania. I tillegg ble det solgt i overkant av 300.000 eksemplarer i Latin-Amerika.

David har også deltatt i en opptreden med Miley Cyrus i sangen hennes "When I look at you" (Soundtracket til filmen The Last Song) på rockefestivalen Rock in Rio Madrid i 2010.

Sin Mirar Atrás[rediger | rediger kilde]

Sin Mirar Atrás er det ferskeste albumet Bisbal har gitt ut, og ble offisielt presentert i 2009. Han har vært på flere konserter rundt om i Europa, hvor han opplevde særdeles massiv suksess i de franske byene Toulouse og Paris. Senere har han opptrådt i ulike TV og radio-arrangementer i Latin-Amerika i forbindelse med det nye albumet.

Den første singelen, Esclavo de Sus Besos, hadde verdenspremiere den 24. august 2009. Den skulle bli en av de mest suksessfulle singlene i Bisbals karriere, og markerte seg raskt på topplistene i land som Spania, USA og Latin-Amerika.

Den andre velkjente singelen i albumet, Mi Princesa, nådde nesten like høyt som Esclavo de Sus Besos. Den fikk topplasseringer i Spania og Mexico, og det ble solgt hele 40.000 eksemplarer på kort tid i det førstnevnte landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b www.fotmob.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 665516, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.eurochannel.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ La Vanguardia, www.lavanguardia.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.eldiario.es[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]