Glassperlespillet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Das Glasperlenspiel»)
Glassperlespillet
orig. Das Glasperlenspiel
Forfatter(e)Hermann Hesse
SpråkTysk
Tilblivelse1931
SjangerFilosofisk roman, utviklingsroman, utgiverfiksjon
Utgitt1943
Hermann Hesse

Glassperlespillet. Forsøk på en beskrivelse av magister ludi Josef Knechts livsløp samt Knechts efterlatte skrifter (tysk: Das Glasperlenspiel; Versuch einer Lebensbeschreibung des Magister Ludi Josef Knecht samt Knechts hinterlassenen Schriften) er en dannelsesroman av Hermann Hesse. Den omtales gjerne bare som Glassperlespillet.

Ikke noen annen roman brukte Hesse så lang tid på som Glassperlespillet. Den ble påbegynt i 1931 og utgitt i Zürich den 18. november 1943. Romanen er Hesses siste verk og blir av mange regnet som hans hovedverk. Glassperlespillet var den viktigste årsaken til at Hesse ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1946.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg en gang i fremtiden i det fiktive landet eller provinsen Kastalien, der en intellektuell elite driver skoler og universiteter i klosterlignende stil og ånd. Kastalien ligger inne i et større land, men de intellektuelle har trukket seg helt ut av resten av samfunnet. Det store landet får i romanen symbolisere det verdslige, med kriger, maktkamper, politikk og sex, mens Kastalien får symbolisere det intellektuelle og filosofiske.

I Kastalien vier man livet sitt til kunsthistorie, filosofi, språk, litteratur og musikk. Viktigst av alt er «glassperlespillet». Hesse gir bare metaforiske beskrivelser av hvordan dette spillet foregår, men det er et lingua universalis, et språk eller spill som binder alle kunstene sammen. Å beherske glassperlespillet er den ultimate prøven i kunnskap og skjønnhetssans, som er det eneste man bruker tid på i Kastalien.

I romanen skildrer Hesse en fremtidig kulturtilstand, der det ikke lenger oppdages eller skapes noe nytt, opprørende eller eventyrlig, og der man bare kan «spille» med det bestående. Flere intellektuelle i første del av det 20. århundre delte frykten for en slik kulturtilstand, og også Thomas Mann beskriver den i Doktor Faustus.

Glassperlespillet er skrevet som en biografi over «Josef Knecht», som leseren får følge fra han som gutt blir tatt opp i en av Kastaliens skoler til han som gammel er magister ludi, mester i glassperlespillet, og til slutt dør. Gjennom hele livet filosoferer Knecht over spørsmål om livet, og om livet i Kastalien er den rette veien å gå, og om verden utenfor har noen verdi. Romanen er på mange måter en dannelsesroman.

Romanen tar også opp mange filosofiske emner og spørsmål, som verdien av kunnskap, hva skjønnhet og sannhet er osv. Som mange andre av Hesses romaner, f.eks. Siddhartha og Steppeulven, er også Glassperlespillet preget av buddhistisk filosofi og østerlandske seder; meditasjon og åndelighetsøvelser er en viktig del av kastalianernes liv, og kinesisk litteratur og filosofi er en stor inspirasjon for Josef Knecht.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Das Glasperlenspiel. Versuch einer Lebensbeschreibung des Magister Ludi Josef Knecht samt Knechts hinterlassenen Schriften. Zürich 1943. Verlag Fretz & Wasmuth
  • Glassperlespillet. Forsøk på en beskrivelse av magister ludi Josef Knechts livsløp samt Knechts efterlatte skrifter. Oslo 1970. Gyldendal Norsk Forlag. Oversatt av Trond Winje.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Glassperlespillet som e-bok hos nasjonalbiblioteket