Hopp til innhold

Dangerous Years

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dangerous Years
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår
  • 7. desember 1947 (1947-12-07) (USA)
Prod.landUSA
Lengde62 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiArthur Pierson
Produsent
ManusforfatterArnold Belgard
MusikkRudy Schrager
SjeffotografBenjamin H. Kline
Klipp
  • Frank Babridge
  • William F. Claxton
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Dangerous Years er en amerikansk dramafilm fra 1947, regissert av Arthur Pierson og produsert av 20th Century Fox. I hovedrollene spiller Billy Halop, Scotty Beckett, Richard Gaines og Ann E. Todd. Filmen handler om en opprørsk ungdom som dreper en mann under et innbrudd og risikerer dødsstraff. Manus er skrevet av Arnold Belgard.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den opprørske ungdommen Danny Jones (Billy Halop) lokker med seg yngre tenåringsgutter til å begå ran og innbrudd for å tjene penger. En kveld går alt galt da de blir oppdaget av den respekterte ungdomsarbeideren Jeff Carter (Donald Curtis). Danny skyter og dreper Jeff og guttene flykter fra stedet. Det går imidlertid ikke lang tid før en av guttene innrømmer hva som skjedde til politiet. Danny blir arrestert og risikerer dødsstraff.

Under rettssaken dukker en ung kvinne ved navn Connie Burns (Anabel Shaw) opp og forteller Danny at hun var den lille jenten han alltid var sammen med på barnehjemmet. Faren hennes, Edgar Burns (Richard Gaines), er tilfeldigvis aktor i saken mot Danny. Pressen blir svært interessert i historien hennes, og Edgar kan fortelle dem at den avdøde moren til Connie ikke hadde fortalt han at hun var gravid. Han hadde ikke fått vite at han hadde en datter før flere år senere, da han ble kontaktet av barnehjemmet på grunn av at datteren var svært syk.

Danny blir kort tid senere oppsøkt av frøken Templetonen (Nana Bryant), en ansatt ved barnehjemmet, som kan fortelle at hun hadde løyet til Edgar da hun sa at Connie var datteren han. Det hadde blitt gjort i håp om at Connie endelig kunne få skikkelig medisinsk behandling. I virkeligheten var Danny sønnen til Edgar, mens Connie ikke var i slekt med dem. Danny ønsker ikke å ødelegge livet til Connie og velger derfor å ikke avsløre det han har blitt fortalt. Danny blir kjent skyldig i mord og dømmes til livstid i fengsel.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Teensploitationfilmen er et tidlig eksempel på filmer om ungdomskriminalitet, som ble et populært tema i filmer i 1950-årene.[2] Den var også den første filmen med Marilyn Monroe som ble utgitt, selv om det ikke er den første hun spilte inn.[3]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

The Hollywood Reporter roste både manuset og Piersons regi. Anmelderen mente at filmen holdt på seerens interesse og unngikk å bli altfor sentimental.[4] Motion Picture Herald roste også Piersons regi, og mente at filmen utforsket årsakene til ungdomskriminalitet på en interessant måte.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «DANGEROUS YEARS (A)» (engelsk). British Board of Film Classification. 5. juli 1948. Arkivert fra originalen 8. januar 2017. 
  2. ^ Buskin, Richard (2001). Blonde Heat: The Sizzling Screen Career of Marilyn Monroe (engelsk). Billboard Books. s. 25. ISBN 978-0823084142. 
  3. ^ Victor, Adam (1999). The Marilyn Encyclopedia (engelsk). The Overlook Press. s. 68. ISBN 978-0879517182. 
  4. ^ Buskin, Richard (2001). Blonde Heat: The Sizzling Screen Career of Marilyn Monroe (engelsk). Billboard Books. s. 27. ISBN 978-0823084142. 
  5. ^ Victor, Adam (1999). The Marilyn Encyclopedia (engelsk). The Overlook Press. s. 69. ISBN 978-0879517182. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]