Danajon-revene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Philippine-reef-block hg.png
Seegewässer Philippinen 3.svg

Danajon-revene (engelsk: Danajon Bank) ligger sør i Camoteshavet, nord for øya Bohol og sørøst for øya Cebu. Det dreier seg om et kompleks med åtte store korallrev, hvorav Caubyan- og Calituban-revene utfjør det eneste dobbel-barriererevet i Filippinene og dekker et areal på 271,7 km². Danajon-revene er som system det tredje største korallrevsystemet i filippinske farvann og er vesentlig mer omfattende enn den bedre kjente Apo Reef Marine Natural Park i Mindorostredet.

I Danajon-revenes område ligger øyene Mactan, Lapinin, og Olango-øyene og 40 mindre øyer. Geografisk strekker systemet seg fra Cebustredet til farvannene ved øya Leyte. Det er 72 km langt, og bredden varierer mellom 9 og 25 km. Kystene som ligger opp mot Danajon-revene er ca. 699 km lange. Farvannene runt dekker 2.476 km².

Farvannene rundt Danajon-revene anses som et selvstendig økosystem og et periferifarvann i Camotes-havet. Korallrevene opptar et areal på 624,30 km²; mangroveskoger dekker 52,50 km² langs kystene.

Danajon-systemet er ett av verdens minst kjente og utforskede av de store revsystemer. Det har stor økologisck betydning iAsia, ikke bare som marint økosystem, men også som hvile- og overvintringsområde tor trekkfugler som for eksempel kritthegrene (Egretta eulophotes).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]