Dampslupp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dampslupp er et mindre dampskip fra midten av 1800-tallet som også var den enkleste typen blant dampfartøyene i Norge. Som et fartøy for passasjer- og godsbefordring hadde denne typen vært hyppige brukt langs kysten og på elvene samt sjøene i Norge.

Dampsluppen som forresten ofte var ansett for være elegant, var en åpen båt uten overdekt rom med dørken under vannlinjen, og under dørken var det verken plass for gods eller maskineri. Maskineriet stod synlig midtskips uten vesentlige beskyttelse mot vær med en tynn skorstein som blikkfang. Skipperen som styrte dampsluppen stod på en plattform midtskips, men på de minste hadde styreposisjonen vært flyttet til akter. Dampsluppen oftest er grunt og smalt i sammenligning med andre dampfartøyer i sin samtid.

Som en typisk «bybåt» var denne typen egnet for passasjertransport og dermed var for det meste benyttet i innelukket farvann, spesielt i større havnebyer. Et kalesje kalt «solseil» med seilduk reist på et rammeverk langs hele båten eller den forreste halvdelen gav passasjerene litt vern mot vind og vær. I senere tid hadde enkle overbygg vært reist på dampsluppene, men gjerne ikke for høye eller for tunge.

En av de norske dampsluppene som er kjent, var den første propellbåten på innsjøen Mjøsa, D/S Lettvindt bygget i 1867 for gods- og passasjerfrakt. De første lokalbåtene på Mjøsa var dampsluppene med åpent dekk for gods forut og en enkel salong som ikke utgjort en del av skroget, akterut for passasjerene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]