Damen med hunden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Damen med hunden
orig. Дама с собачкой
Памятник Антону Павловичу Чехову и Даме с собачкой на набережной Ялты - panoramio.jpg
Forfatter(e)Anton Tsjekhov
SpråkRussisk
Tilblivelse1898
Utgitt1899

Damen med hunden (russisk: Дама с собачкой, norsk transkripsjon: Dama s sobatsjkoj) er en novelle/kortroman av den russiske forfatteren Anton Tsjekhov (1860–1904).[1] Novellen ble utgitt i 1899 og anses som et av av forfatterens mest betydningsfulle verk. Den utspiller seg bland annet i Jalta og Moskva.

Handling[rediger | rediger kilde]

Dmitri Gurov arbeider ved en bank i Moskva. Han er snart 40 år gammel, gift, og har en datter og to sønner. Misfornøyd i ekteskapet, ensformigheten og meningsløsheten i livet hans, er han ofte utro mot sin kone. På ferie i Jalta, legger han merke til en ung kvinne som går langs en strand sammen med hennes lille pomeranian, og Gurov forsøker å bli kjent med henne. Kvinnen, Anna Sergeyevna, er også ulykkelig gift og er på ferie uten ektemannen sin. Anna og Dmitri begynner snart en affære og tilbringer mesteparten av tiden sammen, og er ofte på tur blant annet til en nærliggende landsby Oreanda. Gurov og Anna føler begge at de aldri kommer til å se hverandre igjen etter denne ferien, og dermed var deres affære over.

Når han vender tilbake til Moskva, til sitt eget ekteskap og hans daglige rutine, forsøker Gurov å glemme den unge Anna. Men til sin overraskelse hjemsøker hennes minne ham. Han føler at han må se Anna igjen, til tross for de mange åpenbare komplikasjonene. Han reiser til Annas hjem-by for å finne henne. Men han tørr ikke ta kontakt, og tror at Anna sannsynligvis har glemt ham, og funnet seg noen andre. Men en kveld møtes de tilfeldig ved et teater, og begge to blir deretter fullstendig klar over at de for første gang i livet faktisk har blitt forelsket i hverandre, og de lurer begge på hvordan de kan overvinne de mange utfordringene som står fremfor dem for å oppnå deres inderlige ønsker om å tilbringe resten av livet sammen.

Norsk utgave[rediger | rediger kilde]

  • Damen med hunden og andre noveller. Ansgar, 1968.

Filmatiseringer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2019.