Dalen Portland Cementfabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dalen Portland Cementfabrik (DPC), senere Norcem Brevik er et sementverk i Brevik i Porsgrunn kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sementverket ble etablert som aksjeselskap i 1916. DPC hadde bestilt sementovner fra Krupp i Tyskland, men på grunn første verdenskrig, kom ikke produksjonen i gang før i august 1919. Den drivende kraft i DPC var direktør Alfred Holter, som var veldig opptatt av å eksportere sement, blant annet til flere land i Sør-Amerika.

Kalksteinen til produksjonen ble opprinnelig hentet fra bruddet i Dalen. Senere ble det etablert et brudd ved Bjørntvedt på 1940-tallet, som fortsatt er i drift. Dagens hovedkilde til kalkstein er gruven i Dalen som nå har en utstrekning på over 200 km og har kommet ned til en dypde på 270 meter under fjorden, noe som er det dypeste veianlegget under sjø i Norge.

CPC fusjonerte med Christiania Portland Cementfabrik og Nordland Portland Cementfabrik til Norcem i 1968. Per M. Backe var direktør for DPC og ble da styreformann i det fusjonerte selskapet.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Dagens produksjon foregår i ovn 6, som ble satt i drift i 1966 og ombygd i 2004. Denne ombygningen gjorde at produksjonen kan bruke mer alternativt brensel, med tilsvarende reduksjon av kullforbruk. Andelen alternativt brensel er kommet opp i nesten 50 % hvorav en stor andel er biomasse og således CO2-nøytralt.