Dalen Portland Cementfabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dalen Portland Cementfabrik (DPC), senere Norcem Brevik er et sementverk i Brevik i Porsgrunn kommune. Fabrikken produserer sement for det norske bygge- og anleggsmarkedet. Kalkstein er fabrikkens hovedråvare, og denne hentes fra gruve under fabrikken, fra Bjørntvedt ved Porsgrunn, og fra Verdal i Nord-Trøndelag. Et særtrekk ved produksjonen er en høy andel alternative brensler, blant annet basert på husholdningsavfall og farlig avfall. En stor andel av produksjonen blir fraktet på skip, til Norcems silostasjoner langs kysten, eller til eksportmarkeder.

Historie[rediger | rediger kilde]

A/S Dalen Portland Cementfabrik (DPC) ble stiftet aksjeselskap 7. august 1916. DPC hadde bestilt sementovner fra Krupp i Tyskland, men på grunn første verdenskrig, kom ikke produksjonen i gang før i august 1919. Den drivende kraft i DPC var direktør Alfred Holter, som var veldig opptatt av å eksportere sement, blant annet til flere land i Sør-Amerika.

Kalksteinen til produksjonen ble opprinnelig hentet fra bruddet i Dalen. Senere ble det etablert et brudd ved Bjørntvedt på 1940-tallet, som fortsatt er i drift. Dagens hovedkilde til kalkstein er gruven i Dalen som nå har en utstrekning på over 200 km og har kommet ned til en dybde på 340 meter under fjorden, noe som er det dypeste veianlegget under sjø i Norge.

CPC fusjonerte med Christiania Portland Cementfabrik og Nordland Portland Cementfabrik til Norcem i 1968. Per M. Backe var direktør for DPC og ble da styreformann i det fusjonerte selskapet.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Dagens produksjon foregår i ovn 6, som ble satt i drift i 1966 og ombygd i 2004. Denne ombygningen gjorde at produksjonen kan bruke mer alternativt brensel, med tilsvarende reduksjon av kullforbruk. Andelen alternativt brensel er kommet opp i nesten 50 % hvorav en stor andel er biomasse og således CO2-nøytralt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gartmann, Frithjof (1990). Sement i Norge – 100 år. Oslo, Norcem
  • Fasting, Kåre og Gartmann, Frithjof (1980). Dalens egne år, 1916–1968. Oslo, Norcem