Hopp til innhold

Dale (Midgard)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dale er en by fra J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard.

I Hobbiten var Dale (kalt Dal i Hobbiten) en av menneskenes byer ved elva Celduin, elva som renner mellom Ensomfjellet og Langsjø. Den ble regjert av Girion helt til den ble ødelagt i år 2770 i det tredje tideverv av dragen Smaug.

Den ligger i skyggen av Ensomfjellet, og var forlatt mange i mange år mens fjellet var under Smaugs kontroll og beboelse. Byen ble igjen bebodd etter Femhærerslaget (beskrevet i Hobbiten) hvor Bilbo Lommelun og hans følge med dverger brøt inn i dragens festning for å vinne tilbake dvergenes tapte skatt. I denne perioden greide mennene fra Esgaroth, ved bredden av Langsjø, å drepe dragen. Femhærerslaget begynte som en krangel om hvem skatten rettmessig tilhørte. Da dette endelig var oppklart slo dvergene seg ned i Ensomfjellet og gjenoppbygde sitt tidligere kongerike under fjellet, og menneskene slo seg atter en gang ned i Dale.

Dale ble røvet for andre gang i løpet av Krigen om ringen, denne gangen fra øst. Folket i Dale søkte tilflukt i Erebor med dvergene, og det var i slaget ved Dale at både kong Dáin II Jernfot av Erebor og kong Brand av Dale ble drept. Men etter at Sauron falt ble beleiringen av Dale opphevet og oppbygd en gang til.

Trollmannen Gandalv var indirekte ansvarlig for gjenoppbygningen av Dale, siden det var han som startet ekspedisjonen som hadde til mål å ta tilbake Smaugs skatt, og som ender med at Smaug blir drept, og at han selv yter betraktelig hjelp med dette. Noen sier at han gjorde dette fordi han allerede da så den kommende krigen med Sauron og ville skape enda en front for Sauron å kjempe mot.

Autoritetsdata