Dalane folkemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dalane folkemuseum
Dalane folkemuseum.JPG
Dalane folkemuseum i mai 2010.
Foto: Jarle Vines
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Dalane folkemuseum
58°28′21″N 6°01′22″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Dalane Folkemuseum er et regionmuseum for Dalane-kommunene Eigersund, Bjerkreim, Sokndal og Lund kommune.

Dalane Folkemuseum ble grunnlagt i 1910, og holdt de første årene til på Årstad i Egersund. I 1935 flyttet museet til Slettebø, 3 kilometer fra Egersund sentrum. Her finner du også museets administrasjonsbygg. Kjernen i det opprinnelige anlegget er sorenskriver Feyers gamle landsted med hovedbygning, gårdsbestyrerbolig og vognskjul fra 1850-årene, samt lysthus fra 1830-årene.

Under 2. verdenskrig etablerte okkupasjonsmakta en militærleir på Slettebø. Museets håndverksavdeling og landbruksavdeling holder til i bygninger fra denne tida.

Museet har rike og omfattende samlinger på Slettebø. Spesielt kan nevnes den flotte samlingen av ovnsplater og ovner fra 1600- og 1700-tallet og jordbruksredskaper og kjøretøyer fra 1800-tallet. Museet har verksteder for flere typer håndverk, deriblant rokkemaker, urmaker, kammaker, bøkker, snekker og treskomaker.

Museets anlegg på Slettebø omfatter også et skolehus fra 1890-årene og ei stolpebu fra 1700-tallet. I 2000 ble området ytterligere utvidet, da museet overtok administrasjonsbygget fra den tidligere institusjonen Bakkebø. Bygningen fra 1955 er tegnet av Odd Brochmann. Den er nå pusset opp og rommer i dag kontorer, fotosamling, bibliotek, verksteder, arkiv og magasiner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]