Dagen gryr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dagen gryr
orig. Le jour se lève
Generell informasjon
SjangerDrama / Romantikk / Krim
Utgivelsesår1939
Prod.landFransk
Lengde104 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegissørMarcel Carné
ProdusentAlfredo Bini
ManusforfatterJacques Prévert
Jacques Viot
MusikkMaurice Jaubert
SjeffotografPhilippe Agostini
André Bac
Albert Viguier
Curt Courant
Foran kamera
Medvirkendese egen liste
Premiere9. juni 1939 (Frankrike)
29. juli 1940 (USA)
Eksterne lenker

Dagen gryr[1] (originaltittel: Le jour se lève) er et fransk romantisk drama fra 1939 regissert av Marcel Carné, og med manus av Jacques Prévert etter en historie av Jacques Viot.

Handling[rediger | rediger kilde]

Støperi-arbeider François skyter og dreper Valentin. François låser seg deretter inne i leiligheten sin. Han blir snart omringet av politiet, som mislykkes å komme seg inn i rommet. Samtidig som politiet omgrupperer seg, begynner François å mimre om hvordan han havnet i denne situasjonen. Flere måneder tidligere var François i et romantisk forhold med Françoise. François ble raskt forelsket i henne, og håpet å gifte seg med henne. Men hun sa nei fordi hun heller ønsket et forhold til den mye eldre Valentin - en narsissistisk og manipulerende hundetrener.

François begynner et forhold med Clara, Valentins tidligere assistent ved hundeshowet. Clara blir forelsket i François, men han foretrekker å bare ha et tilfeldig forhold til henne. En dag forteller Valentin til François at han faktisk var den biologiske faren til Françoise. Senere spør François om Valentin egentlig snakket sant. Men Françoise benekter dette, og Valentin konfronterer snart François i leiligheten hans.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dagen gryr - 1939». Filmweb.no. Besøkt 24. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]