Dagbot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dagbot er en bot hvis størrelse fastsettes etter inntekt. Må ikke forveksles med dagmulkt. Når en idømmes dagbøter, står gjerne antallet dagbøter i forhold til forbrytelsen, mens størrelsen på den enkelte dagbot står i forhold til den dømtes inntekt. Slik måte å fastsette bøter på er vanlig i Sverige, Finland og flere andre land[trenger referanse].

Formålet med å fastsette størrelsen på en bot på denne måten er at straffen skal ramme rike og fattige like hardt. I norsk rett er det samme formålet søkt tilgodesett ved bestemmelsen i strl. § 27 om at det når bot idømmes, ikke bare skal tas hensyn til det straffbare forhold, men også til den dømtes formuesforhold og til hva han etter sine livsforhold antas å kunne utrede.

I kontraktsforhold brukes betegnelsen "dagbot" (på engelsk:"liquidated damages") om bøter som påløper dersom man er i mislighold, f. eks ved at den avtale leveranse er forsinket, dersom den aktuelle kontrakten legger til rette for dagbotsanksjonering ved mislighold. I disse tilfellene beregnes vanligvis størrelsen på dagbøtene etter hele- eller deler av kontraktssummen. Dette er mye brukt i standard IT- og entreprisekontrakter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Denne jusrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.