Hopp til innhold

DS «Tokedølen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «Tokedølen»
Generell info
SkipstypeLokalrutebåt
Bygget1864 ved Akers mekaniske verksted
FlaggstatNorge
RegisterhavnKragerø kommune
RederiPartsrederi v. T. P. Dukefoss
StatusHugget i 1927
Tekniske data[a]
Skrogmaterialejern
Lengde64,1 fot
Bredde11,4 fot
Dypgående5,21 fot
HovedmaskinDampmaskin av ukjent type
Passasjerer100
a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

DS «Tokedølen» (1864–1927) var en dampbåt bygget i 1864 av Akers mekaniske verksted i Christiania. Den var 64,1 fot lang, 11,4 fot bred, stakk 5,21 fot dypt og hadde en bruttotonnasje (D.W) på 34,97 tonn (netto 21,37). Den var registrert som hjemmehørende i Kragerø.[1] Båten ble bestilt av et partsrederi (v. Tellef P. Dukefoss). Den ble levert i deler, og satt sammen og sjøsatt ved Merkebekk lengst sør i Toke i Drangedal. Den fikk navnet «Tokedølen», og i 1864 fikk den sitt første sertifikat, med tillatelse til å frakte 100 passasjerer.

Disponent Mürer fra Drammen/Kragerø var en velstående mann med interesser i flere forretninger, bl.a. trelast og skipsfart. Han hadde også eierandeler i flere storgårder i Drangedal, og hadde derfor stor interesse av å få en rutebåt på Toke. Han fikk med seg flere interessenter fra Kragerø, samt et par drangedøler, og dannet det over nevnte partsrederiet.

Da DS «Turist» kom i 1888 ble det konkurranse mellom båtene, men i 1896 slo de seg sammen i «Interesseselskapet Tokevann» (fortsatt v. Tellef P. Dukefoss).

I 1927, etter at tog og rutebiler hadde tatt over det meste av transporten mellom Drangedal og Kragerø, gikk «Tokedølen» i opplag og ble hugget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata