DS «Nidelven» (1850)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «Nidelven»
Generell info
SkipstypeDampskip
Bygget1850
FlaggstatNorges flagg Trondheim
RederiDet Nordenfjeldske Dampskibsselskab (1857)
Jomfrutur24. november 1850
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

DS «Nidelven» var en hjuldamper som ble bygget i Trondheim i 1850 med tanke på rutetrafikk på Trondheimsfjorden. Skipet ble i 1857 kjøpt av det nystiftede Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab og satt inn i rutetrafikk Trondheim - Hamburg.

Prosjektering og bygging av skipet[rediger | rediger kilde]

I 1846 startet en gruppe forretningsmenn i den nordlige delen av Trøndelag planlegging av dampskipstrafikk på Trondheimsfjorden. Det ble opprettet et styre som i 1849 besluttet å bygge hjuldampskipet Nidelven.

DS Nidelven ble bygget ved Trondhjems Skibsværft, med byggenummer 1. Dampkjele og maskin ble bygget og innsatt av Fabrikken ved Nidelven. Skipet ble ferdigstilt i 1850, og prøveturen foretatt den 24. november samme år. Skipet var Norges første dampdrevne passasjerskip.

DS «Nidelven» i drift[rediger | rediger kilde]

26. november 1850 tok DS Nidelven opp rutetrafikk til småbyene i den nordlige delen av Trondheimsfjorden. Trafikken dekket imidlertid ikke utgiftene slik som planlagt. Bakgrunnen for dette var at befolkningen i Trondheim i liten grad kjøpte varer fra Innherredsbygdene. Det var heller ikke grunnlag for noen stor persontrafikk. Rederiet bestemt seg derfor å sette båten inn på rutefart til Nordland. Heller ikke disse turene viste seg å være lønnsomme og rederiet solgte skipet.

Etter intitiativ fra konsul Hans Peter Jenssen gikk flere av handelsforretningene i Trondheim i 1854 sammen om å kjøpe DS «Nidelven» og forlenge skroget med 35 fot. Året etter ble skipet satt inn i rutefart på Hamburg, noe som skapte byens første ruteforbindelse til utlandet. I 1857 stiftet byens kjøpmenn rederiet Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab, som overtok DS «Nidelven». Skipet gikk i rutetrafikk for selskapet til 1876.

Skipet ble hugget i 1895.

Som en kuriositet kan det nevnes at den kjente trondheimeren Hans Lemvig Christiansen tjenestegjorde en stund som restauratør om bord på DS «Nidelven».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]