Hopp til innhold

DRAM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En 512-MiB DRAM-modul

Dynamic Random Access Memory (DRAM) utgjør det vanligste minnet i datamaskinen. Det er ikke det raskeste minnet, men det har en enkel oppbygning, det er billig, og gjør jobben. I DRAM-brikkene lagres hver bit som en ladning på en kondensator koblet til en transistor. Problemet er at kondensatoren ikke klarer å holde på spenningen, men må oppdateres hele tiden. Hvert andre millisekund, som blir ca. 100 ganger i sekundet.

Minneoppbygging[rediger | rediger kilde]

Den grunnleggende oppbyggingen av DRAM er enkel, med en transistor og en kondensator. Kondensatoren skal holde på informasjonen mellom hver oppdateringssyklus, normalt flere tusen ganger i sekundet. Blir mest brukt i datamaskiner og andre elektroniske kretser som trenger å lagre data foreløpig.

Hvordan det virker[rediger | rediger kilde]

For at prosessoren i datamaskinen skal kunne arbeide med data, må de først finnes i RAM. RAM henter dataene fra platelageret, prosessoren henter dataene fra RAM og inn i cachen, og til slutt inn i selve prosessoren. Hvis det ikke er nok plass i RAM, sendes data som ikke brukes, eller brukes minst, tilbake til platelageret (som er mye tregere).

Dette kan sammenlignes med en kjøkkenbenk man skal bake boller på.

For å bake boller trenger man hvetemel, sukker, gjær og melk, sett ovnen på 250 grader. Bland det våte med det tørre og rør godt sammen. Legg det ut på et brett i små klumper, og så sett brettet in i ovnen i ca 15min. men man har ikke stor nok kjøkkenbenk. Derfor kan man ikke ta fram alle ingrediensene på en gang. Først tar man fram hvetemelet (en bit data), setter det på benken (RAM) og har det i en bolle (prosessoren). Så skal man ha i sukkeret (en bit data), men man har ikke plass på kjøkkenbenken fordi hvetemelet står der. Derfor må man først sette hvetemelet tilbake i skuffen (platelageret). Imidlertid har man plass til å ha både sukkeret og gjæren på benken samtidig, så man trenger ikke å sette sukkeret tilbake i skuffen når man skal ha i gjær. Men når man tar fram melken, må man rydde plass. Da tar man det man ikke skal bruke med det første (gjær) og setter tilbake i skuffen, men beholder det man kanskje skal bruke igjen snart (sukker).

På samme måte går data til og fra harddisk og RAM.