Czterej pancerni i pies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fire pansersoldater og en hund
orig. Czterej pancerni i pies
Fire pansersoldater og en hund
Pins med «Szarik», hunden fra serien
Generell informasjon
Sjanger Drama / Krig
Nasjonalitet Polsk
Introduksjonsår 1966
Sesonger 3
Episoder 21
Lengde 55 min. (per episode)
Språk Polsk / Russisk / Tysk
Foran kamera
Medvirkende Janusz Gajos
Franciszek Pieczka
Włodzimierz Press
Pola Raksa
Wiesław Gołas
Roman Wilhelmi
Małgorzata Niemirska
Aleksander Bielawski
Tadeusz Fijewski
Bak kamera
Skapere Konrad Nałęcki
Andrzej Czekalski
Musikk Edmund Fetting (vignett)
Sending
Periode 25. sept. 19661970
TV-kanal Telewizja Polska
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Czterej pancerni i pies (på norsk «Fire pansersoldater og en hund») er en polsk dramaserie som gikk på Telewizja Polska fra 1966 til 1970. Serien var lagt til andre verdenskrig og handlet om fire heltemodige kammerater på en stridsvogn. Serien var basert på ei bok av Janusz Przymanowski med samme navn.

Handling og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stridsvogna som ble brukt for å filme interiøret i serien, er utstilt i artillerimuseet i Poznań. Det er en sovjetisk tanks av typen T-34.

Historiene i serien skal foregå mellom 1944 og 1945, og handler om fire heltemodige kamerater på en stridsvogn, nemlig skytteren «Jan Kos» («Janek»), laderen «Gustaw Jeleń» («Gustlik»), vognføreren «Grigorij Saakaszwili» («Grześ»), vognkommandøren og meteorologen «Olgierd Jarosz», deres hund «Szarik» og seinere den lystige «Tomasz Czereśniak» («Tomek»). Tanksen er av typen T-34, er påmalt RUDY («rødtopp»), har nummer 102 og inngår i Polens 1. armé.

«Fire pansersoldater og en hund» behandlet den traumatiske krigshistorien på en uvanlig lett og underholdende måte, og selv om serien, som boka, inneholder tydelig propaganda for Sovjetunionen, russerne og Den røde armé, ble den raskt svært populær. TV-serien gikk fast hvert år i polsk fjernsyn fram til 1989, seinere i reprise med lengre opphold, og regnes som en kultserie i Polen i dag.

Serien var også en publikumssuksess i Øst-Tyskland (DDR) og Sovjetunionen. Den ble dessuten vist i Ungarn, Tsjekkoslovakia og Finland.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]