Cyrille Adoula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cyrille Adoula i Bonn, 1964

Cyrille Adoula (født 13. september 1921 i Léopoldville, Belgisk Kongo, død 24. mai 1978 i Lausanne, Sveits) var en kongolesisk politiker.

Han ble utdannet ved St. Josephinstituttet og den første innfødte afrikanske ansatte i Kongos sentralbank. Sammen med Patrice Lumumba og Joseph Iléo grunnla han Mouvement National Congolais i 1958.

Adoula var statsminister i Kongorepubliken fra 2. august 1960 til 30. juni 1964. Hans regjeringsperiode var vanskelig og preget av frykt for borgerkrig. Adoula forsøkte, resultatløst, å forhandle med Moise Tshombe presidenten for utbryterprovinsen Katanga. Da FNs generalsekretær U Thants plan for Katanga mislyktes krevde Adoula at FN skulle gripe inn, med makt om nødvendig, mot utbryterprovinsen. Katanga kapitulerte 15. januar 1963.

For å styrke sin moderate politikk fjernet Adoula, i juli 1963, kabinettministrene med de mest ekstreme meningene. Han forsøkte å skape et kabinett med likevekt mellom Katanga og lumumbistiske medlemmer og noen måneder kom en ny føderal grunnlov. Imidlertid fortsatte en rekke opprør rundt i landet og Adoula gikk av i 1964 og ble erstattet av Tshombe. Han ble så ambassadør til USA og Belgia. Mellom 1969 og 1970 var han utenriksminister, før han trakk se fra det politiske liv.