Saharasypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Cupressus dupreziana)
Hopp til navigering Hopp til søk
Saharasypress
Saharasypress
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cupressus dupreziana
Norsk(e) navn: Saharasypress
Hører til: sypresslekten,
sypressfamilien,
bartrær,
nakenfrøede planter
IUCNs rødliste:
sterkt truet

Saharasypress (latin: Cupressus dupreziana) er en art av bartrær innenfor sypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Arten er meget sjelden og vokser kun i fjennområdet Tassili n'Ajjer i Algerie, hvor den vokser flere hundre km unna andre trær. Det er bare 233 individer igjen.

Saharasypress er eviggrønn og inntil 22 meter høy, og omkretsen ved foten inntil 12 meter. Trærne kan bli 2 000 år gamle, men formerer seg lite på grunn av ørkenspredningen som pågår. Trolig på grunn av den sterke isolasjonen og de vanskelige vokseforholdene gjennom tusener av år, har arten utviklet ukjønnet formering hvor frøene vokser fram utelukkende av det genetiske materialet i den hannlige pollen.

Arten har blågrønne eller mørkegrønne, skjellaktige blader med blåskimmer, og med hvit stripe under. Den har emr blåakrig bladverk enn den ellers ganske like vanlig sypress (Cupressus sempervirens). Skuddene er flate og vokser i étt plan. Også konglene er mindre enn hos sypress, saharasypressen har kongler som er inntil 2,5 cm lange.

Marokkansk sypress (Cupressus atlantica) er svært lik saharasypressen, og regnes oftest som en variant. Den regnes derimot av svært mange forskere som en egen art.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]