CrossFit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

CrossFit er et treningsprogram for styrke og kondisjon, skapt av Greg Glassman på 1980-tallet og består av varierte funksjonelle bevegelser som utføres med høy intensitet. Det holdes årlige «CrossFit Games». Dette er en forholdsvis ny treningsmetode som har startet å bli populær her i landet med kun 13 sentre oktober 2012 som har steget til 34 pr. november 2013.

Hva er CrossFit?[rediger | rediger kilde]

«Konstant varierte funksjonelle øvelser, utført med høy intensitet» er den enkle måten å definere CrossFit på. CrossFit er ikke et spesialisert kondisjonsprogram, men et forsøk på å optimalisere alle de fysiske egenskapene hos et menneske. Det er det kardiovaskulære og respiratoriske systemet. Utholdenhet, arbeidskapasitet, styrke, smidighet, kraft, hurtighet, eksplosivitet, koordinasjon, balanse og presisjon. Det er en måte å trene på som skal hjelpe individet til å kunne takle alle fysiske forutsetninger. De som benytter CrossFit er «spesialister på ikke å spesialisere».

Ved å kombinere kondisjon, turnøvelser og olympiske løft, utformes ulike programmer, hvor det er konstant variasjon. Jobbe maksimalt i løpet av en bestemt tidsperiode, utføre et gitt arbeid i form av antall repetisjoner eller oppnå maks vekt på løft er ulike måter å måle ulike økter. Konkurrer med deg selv, mot klokken, eller andre.

CrossFit beskrevet med 100 ord[rediger | rediger kilde]

Spis kjøtt og grønnsaker, nøtter og frø, en del frukt, lite stivelse, men ikke sukker. Inntaket av mat skal være oppbyggende og støtte treningen. Tren funksjonelle basisøvelser: markløft, frivending, knebøy, presser, støt og rykk. Lær deg basis turnøvelser: pull-ups, dips, tauklatring, armhevninger, sit-ups, håndstående armhevning, piruetter, salto, splitt og statiske hold. Sykle, løp, svømme og ro osv. Hardt og raskt. Bland elementene, kondisjon, vektløfting og turnøvelser fem til seks dager i uken med så stor variasjon og kreativitet som mulig. Rutine er fienden. Hold treningene korte og intensive. Lær deg å mestre nye idretter og aktiviteter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ World-Class Fitness in 100 Words I boksen til høyre på siden

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]