Croissant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En croissant

En croissant er et sprøtt bakverk av smørdeig, med form som en halvmåne.

Det sies at bakverket ble oppfunnet i byen Wien for å feire slutten på Det osmanske rikes andre beleiring av byen i 1683. (Bakverk av denne arten kalles « Viennoiseries » i Frankrike). Mens fienden forberedte seg til å angripe midt på natten ble de oppdaget av Wiens bakere, som allerede var oppe. For å minnes denne seieren ble croissanten eller « Hörnchen » (lite horn) oppfunnet, med en form som skal minne om ottomanernes flagg. En variant av legenden hevder at historien finner sted i Budapest (den gang en del av Østerrike-Ungarn).

Marie Antoinette, som kom fra byen Wien, introduserte og populariserte bakverket i Frankrike i 1770. Det var imidlertid ikke første gang croissanten ble introdusert i Frankrike. Det nasjonale senteret for kulinarisk kunst (Centre national des arts culinaires) nevner «førti kaker med halvmåneform» («croissant» på fransk) servert under et festmåltid holdt av den franske dronning i 1549 i Paris.

Tross den nevnte legenden er det ingen som vet med sikkerhet hvor bakverket kommer fra. Croissant ble først nevnt som bakverk i franske ordbøker i 1863, og den første oppskriften blir utgitt i 1905. Den er imidlertid forskjellig fra dagens.

Nå er croissanten en naturlig del av frokosten i Frankrike og andre områder med romansktalende befolkning. Et annet bakverk som ofte finne på franske frokostbord heter « Petit pain au chocolat». Denne minner mye om croissanten, men har en annen form og har sjokolade i seg. Tradisjonelt dyppes disse i kaffe eller varm sjokolade.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Croissant – bilder, video eller lyd
matstubbDenne matrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.