Cremera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cremera er en 37 km lang italiensk strøm i Lazio (og i det gamle Etruria).

Cremera oppstår i Valle del Sorbo i Formello der bekkene Fosso della Mola dei Monti og Fosso della Mola di Formello forener seg. Den flyter dørover gjennom Valle del Sorbo, og nord for Isola Farnese bøyer den mof øst og inn i Valle Cremera. Til slutt munner den ut i Tiberen om lag 10 kilometer (6 mi) nord for Roma, mellom de ytre romerske forsteder Labaro og Saxa Rubra.

Den når Tiberen der Via Flaminia krysser Grande Raccordo Anulare, i nærheten av Labaro Roma Nord jernbanestasjon, hvor det er en gammel romerbro.

Dens identifikasjon med Fosso della Valchetta er sikret i Livius ii. 49, som viser at Saxa Rubra ikke var langt unna, og dette vites å være det gamle romerske navn på poststasjonen ved Prima Porta, ca 12 kilometer (7 mi) fra Roma på Via Flaminia.

Den er kjent for slaget ved Cremera (477 f.Kr.), der de tre hundre menn av de romerske fabii led nederlag i kamp mot byen Veiis styrker.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen inneholder materiale fra Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, en publikasjon som nå er offentlig eiendom.