Constantiaberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Constantiaberg
Constantiaberg.JPG
Constantiaberg sett fra øst. Radiomasten på toppen er såvidt synlig. Elefantøyets grotte er synlig som en svart prikk til venstre. Legg merke til de gamle, brunfargede lagene av Table Mountain sandstein.
Høyde927 moh.
LandSør-Afrika Sør-Afrika
OmrådeCape Town
RegionWestern Cape
Elefantøyets grotte sett fra en utkikkspost på Constantiaberg

Constantiaberg er et ganske flatt og langstrakt fjell som utgjør en del av Cape-halvøya i Table Mountain nasjonalpark, Cape Town, Sør-Afrika. Det ligger ca. 7 km sør for Table Mountain, på den sørlige siden av Constantia Nek. Constantiaberg er 927 meter høyt og ble trolig besteget for første gang av buskmenn i forhistorisk tid. Det er ikke kjent hvem som først besteg fjellet i moderne tid.

Constantiaberg, Devil's Peak og Table Mountain er de høyeste fjellene i fjellkjeden som strekker seg fra Table Mountain hele veien til Cape Point. Fjellkjeden som består av resistente sandsteiner tilhørende gruppen Table Mountain, dominerer de sørlige forstedene av byen på randen av Cape Flats.

De nedre, østlige skråningene av Constantiaberg er dekket av Tokaiskogen, hvor det finnes mange furu- og gummiplantasjer. Dette området har mange turstier og grusveier som er knyttet til hverandre og som blir brukt til høsting av trær. Skogen er populær for gåturer, jogging og terrengsykling. Fra vestsiden av fjellet er det utsikt over den storslagne naturen i Hout Bay.

Det finnes en vei som fører til toppen av Constantiaberg, hvor det er reist en viktig VHF-mast. Masten er rundt 100 meter høy og kan ses fra ca. 80 km i alle retninger. Den ble bygget på 1960-tallet og blir brukt til å overføre signaler for mange lokale tv-og radiokanaler, samt for å støtte mobilnettverk. Det sørafrikanske værbyrået har også en radarenhet på toppen av Constantiaberg.

Constantiaberg er hjem til en rekke fugle- og plantearter. Fjellet er i hovedsak dekket av fynbos, en botanisk biom som kun finnes i Western Cape.

Elefantøyets grotte (Elephant's Eye cave) er en populær destinasjon for turgåere, og er fjellets nest største attraksjon etter masten. Denne er synlig nær sørenden av fjellet sett fra Cape Flats. Grotta har fått sitt navn etter den østlige profilen av fjellet som ligner en elefant (fjellkjeden som fortsetter mot Cape Point utgjør snabelen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]