Congeria kusceri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Congeria kusceri er en sjelden ferskvannsmusling som lever i et underjordisk grottesystem i De dinariske alpene i Kroatia og Bosnia-Hercegovina. Der har den levd isolert fra omverdenen i så mye som opptil fem millioner år.

Grottene er fylt av vann, og temperaturen på vannet varierer mellom 6 og 19°C. Muslingen henger fast til grotteveggen med tynne tråder. Den tynne tråden gjør den ganske stasjonær; den beveger seg lite når den først har festet seg til grotteveggen.

Congeria kusceri er en liten musling, opptil 22 millimeter i diameter, med små runde skjell og blekt kjøtt. Dens morfologi (struktur, oppbygning og form på vev og organer) har ikke har endret seg mye på flere millioner år. Men som mange andre grottedyr har Congeria kusceri tilpasset seg miljøet den lever i, ved blant annet albinisme, synstap (andre muslinger har lyssensitive organ) og lang levetid - den kan bli opptil 40 år gammel, kanskje enda eldre. Til tross for disse særtrekkene er Congeria kusceri nært beslektet med mange overflatemuslinger. Ved å sammenligne den med nære slektninger kan man finne ut mer om arters tilpasning til grottemiljø, herunder eventuell genetisk evolusjon.

Den skjermede tilværelsen i vannfylte grotter har gjort at Congeria kusceri har overlevd miljøendringer som har utryddet alle andre arter av typen Congeria. Grottemuslingen er imidlertid meget følsom for miljøforurensning, og menneskeskapt forurensning av grunnvannsmiljøet har ført til at denne muslingearten er en meget truet art.

Allmennhetens kjennskap til Congeria kusceri økte betraktelig da en internasjonalt sammensatt jury nominerte den som 1 av 5 bløtdyr til tittelen Mollusc of the Year 2021 («Årets bløtdyr 2021»). Hvis den hadde fått topp-plassing på den listen, ville hele arvematerialet (genomet) til dette vesenet bli kartlagt, noe som blant annet kunne ført til at det ble gjennomført en dybdestudie av denne og andre arters tilpasning til grottemiljø. Imidlertid var det blekkspruten The Greater Argonaut som til slutt ble rangert på førsteplass på listen.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ LOEWE Centre for Translational Biodiversity Genomics. «Mollusc of the Year 2021». Besøkt 1. september 2021. 
  2. ^ «Species summary for Congeria kusceri». Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen. 26. oktober 2013. Besøkt 1. september 2021. 
  3. ^ «Mollusc of the year 2021: The Greater Argonaut». Senckenberg – Leibniz Institution for Biodiversity and Earth System Research. 1. februar 2021. Besøkt 1. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]