Combretum imberbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Combretum imberbe
Combretum imberbe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Combretum imberbe
Wawra
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: myrteordenen
Familie: Combretaceae
Tribus: Combreteae
Slekt: Combretum
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: åpen skog, savanne
Utbredelse: tropisk Afrika

Combretum imberbe er et treslag i familien Combretaceae.

Det blir opptil 20 m høyt og er delvis løvfellende. Krona er vid, og treet vokser svært sakte. Døde greiner sitter ofte igjen på trærne. Barken er lysegrå til mørkegrå med vertikale furer. Unge stammer har tornlignende smågreiner.

De læraktige bladene sitter motsatt; de er avlange, 5–6 cm lange og 2–2,5 cm brede. Bladene har små skjell på begge sider, men har ikke hår. De lysegule, duftende blomstene sitter i en opptil 10 cm lang blomsterstand. Frukten har 4 vinger og er først gulgrønn, men blir rød som moden.

Combretum imberbe vokser i åpen skog og savanne. Den er utbredt i tropisk Afrika sør for ekvator og finnes fra Angola og Tanzania i nord sørover til nordlige Namibia og iKwaZulu-Natali i Sør-Afrika. Kudu, impala, letjevannbukk, buskduiker, elefant og sjiraff beiter på bladene, og de to sistnevnte forsyner seg også av greinene.

Forskjellige deler av treet brukes i tradisjonell medisin, og blader og frukt regnes for å ha magiske egenskaper. Veden er svært hard og ble tidligere brukt til grev. Treverket brukes fortsatt til å bygge kraaler og til mortere for å stampe korn.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]