Columbus (Mississippi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Columbus er en by og administrasjonssenter i Lowndes County i østlige Mississippi, USA. Byen har 25 944 innbyggere (2000). Byen ligger på østbredden av Tombigbee River og er første gang nevnt i nedtegnelsene til Hernando de Soto, som krysset elva på jakt etter El Dorado. Den første handelsstasjonen ble etablert her i 1783.

Columbus har vært hjemby for Columbus Air Force Base (CAFB) siden andre verdenskrig. Basen var grunnlagt som et flygertreningssenter. I 1950- og 1960-årene var basen også Strategic Air Command (SAC), noe som gjorde at den var på lista over aktuelle mål for rakettangrep fra Sovjetunionen. Basen blir vurdert som den eneste av USAs fire treningssentre for flygere hvor det kan forventes bra forhold for flyging, likevel har den vært vurdert nedlagt.

Midt på 1900-tallet hadde Columbus en rekke industribedrifter for madrasser, møbler og tekstil, men også verdens største toalettseteprodusent. De fleste av disse var ikke lenger i drift ved årtusenskiftet, men i tilknytning til byens sivile flyplass, Golden Triangle Regional Airport, har American Eurocopter bygget et anlegg. Aurora Flight Sciences plenlegger også å etablere seg her.

Columbus er fødestedet for skuespillforfatteren Tennessee Williams, forfatter av Cat on a Hot Tin Roof and A Streetcar Named Desire. Hans barndomshjem er nå velkomstsenter for byen (300 Main St., Columbus).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]