Collografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Collografi - plate av papp. Overflaten er revet og limt.

Collografi er en trykketeknikk innen grafikk, som kan brukes både til høytrykk og dyptrykk, med mange muligheter for spennende, kunstneriske uttrykk.

Første del av navnet kommer fra gresk kolla, som betyr lim. Siste del av navnet, ..grafi, brukes hos mange grafiske trykketeknikker. Det kommer av verbet graphein, og betyr å tegne.

Billige materialer[rediger | rediger kilde]

Trykkplaten lages av papp eller et annet materiale. Ettersom materialene som brukes er svært billige, i forhold til f.eks sink og kobberplater, gir det muligheter til eksprimentering.

Teknikken egner seg fint i skolen, som formingsaktivitet.

Framgangsmåte[rediger | rediger kilde]

Motivet kan arbeides inn i platen ved å skjære eller rive i pappen. Men like vanlig er det «å bygge opp» platen med lim, som godt kan være blandet med kritt, eller å lime fast ulike materialer til platen (sagspon, naturmaterialer, tråder, greiner ... .o.s.v.)

Til slutt får platen et lag shellakk som beskyttelse. Poenget er at det må være en isolasjon i mellom den sårbare papplaten (papir og lim) og trykksverten. Lakken gjør at trykksverten ikke trenger seg inn i trykkplaten (av papir), men gjør også platen sterkere.

Trykking, eller innfarging av trykkplaten, kan utføres som høytrykk eller dyptrykk. Eller i en kombinasjon. Til flerfarge trykk må det lages flere plater, en til hver farge. Men det er selvfølgelig mulig å farge inn en trykkplate med flere farger. Dersom platen er mye bygd opp kan den trolig ikke trykkes i en trykkpresse, men må håndtrykkes.

Ikke for store opplag[rediger | rediger kilde]

Hvor mange trykk som kan trykkes før platen er utslitt avhenger av den som trykker. Velges dyptrykks-metoden gir den nokså stor slitasje på platen, i forhold til om platen trykkes som høytrykk.

Siden papp er ikke et altfor sterk materiale, holder derfor ikke trykkplaten til store grafikkopplag.