Code Lyoko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Code Lyoko er en fransk animert TV-serie som har både 3D- og 2D-tegnefilm-animasjon. Den lages av MoonScoop (tidligere kjent som AnteFilms) i samarbeid med de franske fjernsynskanalene France 3 og Canal J. Serien ble skapt av Tania Palumbo og Thomas Romain, og per 2019 er det laget 97 episoder, som hver varer cirka 26:05 minutter. Den første episoden ble sendt på TV-kanalen France 3 den 3. september 2003.

Code Lyoko handler om fem ungdommer som går på Kadic Academy Junior High School: Aelita Hopper, Jeremie Belpois (også kalt Jeremy), Odd Della Robbia, Ulrich Stern, og Yumi Ishiyama. De reiser til den virtuelle verdenen Lyoko for å kjempe mot et ondt dataprogram som heter X.A.N.A. Lyoko befinner seg inne i en superdatamaskin i kjelleren av en forlatt fabrikk i nærheten av Kadic-akademiet.

I Norge ble serien sendt på NRK under navnet Lyoko.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

X.A.N.A., som har som mål å skaffe seg verdensherredømme, har tatt over superdatamaskinen som har kontroll over Lyoko. X.A.N.A. angriper den virkelige verden ved å aktivere tårn (som regel ett tårn om gangen), som fungerer som en forbindelse mellom Lyoko og den virkelige verden. Hvis gruppen får med Aelita til det aktiverte tårnet (eller tårnene), som er ett av omtrent 40 tårn som er spredt utover Lyokos fire hoveddeler, kan hun deaktivere tårnet/tårnene. Dette vil stanse X.A.N.A.s angrep i den virkelige verden, og deretter kan hun få tilbakestilt superdatamaskinen slik at ingen (bortsett fra de fem ungdommene selv) husker noe av det som skjedde. De fem ungdommene må også passe på at ingen av medelevene eller lærerne blir drept, for selv om tiden stilles tilbake vil dette ikke bringe de døde tilbake til livet igjen. Dessuten må de samtidig ordne opp i sine egne personlige problemer.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen av serien har veldig lite handling, den eneste store handlingen skjer i den 2-delte finalen. Resten av episodene er ganske like. Frem til finalen, består de fleste episodene av at gruppen oppdager et angrep, stopper angrepet, og reiser tilbake i tid, for å dekke angrepet. Andre små handlinger er det også, som forholdene deres mellom dem selv og andre elever og lærere. Vanligvis snakker de med lærerne og med elever i begynnelsen av episoden helt til X.A.N.A. angriper. Jeremie jobber også med et dataprogram for å materialisere Aelita til jorden for å slå av superdataen på en trygg måte. I den 2-delte finalen greier han å lage det riktige programmet, men X.A.N.A. gir Aelita et virus som binder henne til superdatamaskinen, og som gjør det umulig for gruppe å slå av superdatamaskinen uten å drepe henne.

Sesongen består av 26 episoder.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Den andre sesongen har mye mer handling enn den første, selv om mesteparten av episodene er ganske like, er animasjonen mer realistisk og detaljert, og Jim og Sissis personligheter har forandret seg skikkelig, selv om det er litt igjen av deres gamle personligheter. I den andre sesongen bor Aelita på jorden. I den første episoden blir hun innskrevet på Kadic under navnet Aelita Stones. Hun spiller kusinen til Odd, og bruker en forfalsket fødselsattest som ble laget av Jeremie. Jeremies nye superskanneprogram gjør at Aelita ikke trenger å være i Lyoko for å sjekke hva X.A.N.A. diver på med. Aelita begynner også og ha visjoner av et liv hun neppe har levd, og av en mann som heter Franz Hopper. Franz Hopper viser seg å ha tilknyttinger til Lyoko. Gruppen får enda flere problemer når en ny elev som heter William Dunbar begynner på skolen og viser at han har interesse for Yumi (Minner litt om Sissis interesse for Ulrich). Alle i gruppen får også hver sitt kjøretøy for å kunne komme seg fort fram i Lyoko. Odd får et svevende brett om blir kalt "Overboard", Ulrich får en enhjulet motorsykkel kalt "Overbike", og Yumi får en svevende scooter kalt "Overwing", mens Aelita kan bruke hvilken som helst av dem hvis det trenges, men hun sitter vanligvis på med en av de andre. Og en femte sektor (Carthage, eller Sektor 5), blir funnet i Lyoko og viser seg og være X.A.N.A.s hjem, hvor man kan få all dataene hans, og gruppen reiser til sectoren hans flere ganger for å hente data. Det er også da X.A.N.A. begynner og sende Scyphozoaen etter Aelita for å stjele minnet hennes, X.A.N.A. skapte senere tre monstre til. Funksjonene til superdatamaskinen har også på en måte blitt mindre. Turene tilbake i tid blir brukt mindre (selv om de ennå brukes ofte), siden de gjør X.A.N.A. sterkere. Etter hvert får man også se X.A.N.A., superprogrammet, og Aeltias fulle styrke.

Sesongen består av 26 episoder.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

I den tredje sesongen har X.A.N.A. vært veldig stille i både den virkelige verden og Lyoko, og har ikke gjort noe mens gruppen hadde to uker sommer ferie. X.A.N.A. trenger fremdeles en datamaskin for å eksistere, men nå er han ikke avhengig av en bestemt data, og kan i stedet leve i Internettet hvis han ønsker det. Jeremie har laget et nytt skanneprogram som kan finne X.A.N.A., som avslører at X.A.N.A. gjemmer seg i USA, noe som gjør at Jeremies mål blir og finne en måte for å overføre gruppen til Internett. Siden Aelita fikk minnet sitt tilbake fra Franz Hopper, kan hun nå demateraliseres på vanlig måte. Hun har til og med en kraft og beskytte seg med i Lyoko (energikuler). Mens Yumi har bestemt seg for å ikke ha et forhold til Ulrich, og foretrekker og bare være venner. I Carthage (sektor 5), finner gruppen Lyokos kjerne, som X.A.N.A. ønsker knust, og siden X.A.N.A. er fri fra superdataen er angrepene fra X.A.N.A. mye kraftigere en før. X.A.N.A. må fremdeles aktivere tårn, men kan utføre mye krafigere angrep en hva han kunne da han var fanget i superdataen. X.A.N.A. kan ta over mange mennesker samtidig, noe som gjør det mye vanskeligere for gruppen å komme seg fra skolen til fabrikken. I et forsøk i å isolere gruppen fra Carthage (sektor 5) håper X.A.N.A. at han kan fjerne tilgangen til Carthage (sektor 5) ved å slette sektorene de må bruke for å komme dit så kan de ikke stoppe han. Ved å bruke Scyphozoaen sin for å ta over Aelita kan X.A.N.A. bruke henne til og skrive in "Code XANA" i et av tårnene noe som gir han full tilgang til sektoren tårnet er i, noe han kan bruke for å slette sektoren. Til tross for at gruppen gjør sitt beste, greier X.A.N.A. til slutt å slette alle 4 sektorene. Heldigvis så finner Jeremie en måte å komme direkte til Carthage (sektor 5) på. Når de etter hvert finner ut at de er for få mot X.A.N.A.s voksende krefter, bestemer gruppen seg for å la William Dunbar bli med i gruppen deres for å få litt mer styrke. Dette viser seg å være en stor tabbe, siden under Williams første tur til Lyoko, så bruker X.A.N.A. Schyphozoaen sin for å ta over William. Med kontroll over William greier X.A.N.A. uten problemer og knuse Lyokos kjerne, noe som gjør at superdataen er nesten ubrukelig. Inne i den tomme superdataen, blir William transformert til en mørk utgave av seg selv, og nå som han har vært under kontroll av X.A.N.A. en stund har han blitt enda sterkere. Samtidig får Jeremie en kodet melding på Internett fra ingen andre enn Franz Hopper, som på en eller annen måte overlevde ødelegelsen av Lyoko.

Sesongen består av 13 episoder.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Jeremie og Aelita har ved hjelp av datamaskinene Franz Hopper sendte til dem i slutten av tredje sesong rekonstruert sektor 5 og alle de andre sektorene. Jeremie har også laget nytt utstyr og nye "klær" til Odd, Aelita, Ulrich og Yumi. I tillegg har Jeremie og Aelita laget et kjøretøy (Skidbladnir) som lar gruppen reise på Internett, og der finner de kopier av Lyoko som XANA har laget. For å kunne overvinne XANA må gruppen ødelegge alle disse kopiene. Jeremie utvikler en metode for å materialisere gruppen til Jorden fra en kopi i nærheten av superdatamaskinen som kontrollerer kopien. Men de innser etter en stund at kopiene er for mange til at de kan ødelegge alle sammen. Derfor begynner Jeremie å lage et program for å utrydde XANA for godt, og samtidig lager han enda et program for å befri William. I den nestsiste episode får de hjelp av Franz Hopper til å fullføre programmet, men på grunn av programmets store energiforbruk, må Franz Hopper ofre seg selv for at det skal starte. Programmet greier til slutt å ødelegge XANA, og i den siste episoden slår gruppen av superdatamaskinen for godt.

Sesongen består av 30 episoder (fra episode 66 til 95).

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonene er:

X.A.N.A.[rediger | rediger kilde]

X.A.N.A. og universet Lyoko ble opprinnelig skapt av Franz Hopper for å ødelegge «Projecte Carthage». Den er et multiagent-program utviklet for den franske regjeringen for å overvåke statsfiendtlig kommunikasjon. Uheldigvis utviklet XANA selvstendighet, og når Franz Hopper og hans datter, Aelita, kom til Lyoko å gjemme seg for den franske etterretningstjenesten, grep X.A.N.A. sjansen, fengslet Hopper og stjal Aelitas minner. Deretter konstruerte han monstre som han kan materialisere nede på jorden.

Elizabeth Delmas (Sissi Delmas)[rediger | rediger kilde]

Aelita Hopper[rediger | rediger kilde]

Aelita Hopper er kjent som Aelita Stones på Kadic-akademiet. Da hun var barn tok faren Franz Hopper henne med til Lyoko. Samtidig ga han henne nøkkelen til Lyoko. Hun har den unike evnen til å slå av aktiverte tårn i Lyoko, noe som avbryter angrepene til X.A.N.A. i den virkelige verden. Når hun flytter til den virkelige verdenen i den andre sesongen, tar hun etternavnet «Stones» etter en kjent rockegruppe. Hun er både sta og rolig. Etter at Franz Hopper gjenoppliver Aelita og gjenoppretter deler av hukommelsen hennes (se episoden «Nøkkelen»), kan hun devirtualiseres på en vanlig måte når hun mister alle livspoengene sine.

Jeremie Belpois[rediger | rediger kilde]

Jeremie er gruppens hjerne og lederen når de ikke er i Lyoko. Han planlegger vanligvis oppdraget før de reiser til Lyoko. Med unntak for Aelita er Jeremie den eneste som er i stand til å bruke superdatamaskien, og han kan bruke den bedre enn Aelita klarer. Når de andre reiser til Lyoko for å kjempe mot X.A.N.A., observerer han dem og sier hvilken vei de skal ta og advarer dem mot monstre som er på vei. I slike situasjoner kan han også materalisere kjøretøy, og lade våpnene deres.

Odd Della Robbia[rediger | rediger kilde]

Odd er gruppens komiker. Han er ofte hyperaktiv, og tar sjeldent ting seriøst. Han vil bli musiker, filmregissør eller noe lignende når han blir voksen. Han misliker Sissi, Herb og Nicolas og erter dem hele tiden. Dette har ført til at de to gruppene har kranglet mye. Han har en hund som heter Kiwi, som vanligvis holder seg gjemt på rommet under timene fordi det ikke er lov å ta med dyr inn. Odd er den eneste av ungdommene som kan oppleve det som positivt å sette livet på spill i Lyoko.

Yumi Ishiyama[rediger | rediger kilde]

Yumi er egentlig fra Japan. Hun er den eneste i gruppen som ikke bor på skolen; hun er også den eldste og høyeste i gruppen. Hun oppfører seg som lederen av gruppen i Lyoko, siden hun ofte planlegger angrepet, og hun inntar ofte en storesøster-rolle overfor de andre, spesielt overfor Jeremie. Yumi går alltid i svart. Hun er svært moden for alderen, men bærer også på en usikkerhet som hun ikke viser de andre. Hun er hemmelig forelsket i Ulrich, og hun blir veldig sjalu hvis noen andre viser interesse for ham.

Ulrich Stern[rediger | rediger kilde]

Ulrich er en gjennomsnittlig skoleelev, men han er veldig smidig og en god fotballspiller. Han krangler ofte med faren om skolekarakterene sine. Han er også veldig god i den asiatiske kampsporten Pencak Silat, som han bruker mye tid på å trene på. Han er også ganske populær blant de andre elevene på skolen. Han er tiltrukket av Yumi og blir fort sjalu hvis Yumi viser interesse for noen andre. Han er veldig sjenert, og tør ikke å fortelle Yumi om følelsene sine, selv om de nesten kysset i episoden «Routine».

William Dunbar[rediger | rediger kilde]

William kommer inn som ny elev på skolen i sesong 2. Han ble utvist fra den forrige skolen sin siden han klistret opp kjærlighetsbrev over hele skolen. I likhet med Ulrich er han forelsket i Yumi. I episoden «Marabounta» sier han til Ulrich at hvis ikke han forteller Yumi hva han føler for henne, så vil William gjøre det selv. Likevel viser han respekt for Ulrichs følelser for Yumi og foretar seg ikke noe å splitte de to medelevene.

Bifigurer[rediger | rediger kilde]

Code Lyoko har mange bifigurer som ikke er vesentlige for seriens hovedhistorie, selv om mange av dem har vært sentrale i enkeltepisoder. Dette er noen av de mest sentrale bifigurene:

  • Elisabeth 'Sissi' Delmas, datteren til Jean-Pierre Delmas (skolens rektor). Hun er veldig forelsket i Ulrich og prøver hele tiden å gå ut med han
  • Franz Hopper, skaperen av den virtuelle verdenen Lyoko og faren til Aelita
  • Jim Morales, ungdommenes gymlærer
  • Jean-Pierre Delmas, skolens rektor
  • Subsonics (Subdigitals), et band; medlemmene gikk tidligere på skolen til Jeremie, Aelita, Ulrich, Odd og Yumi, og besøker skolen i en episode av fjerde sesong.

Monstre i Lyoko[rediger | rediger kilde]

Det er mange typer monstre i Lyoko.

X.A.N.A. kan skape monstre for å holde tårnene han aktiverer trygge. Noen av monstrene er bare svake, mens andre er en stor trussel. De svake monstrene angriper alltid i flokker, men alle prøver å stoppe de fem ungdommene. Monstrene forsvinner ikke før de blir knust eller kalt tilbake av X.A.N.A. Til og med fjerde sesong har X.A.N.A. skapt elleve monstre. Odd, Ulrich og Yumi har hvert sitt spesielle våpen i Lyoko til å forsvare seg mot monstrene. Aelita er for det meste avhengig av at de andre forsvarer henne når de kommer monstre.

Det finnes også andre monstre som X.A.N.A. ikke har skapt. Et av dem er et monster som Jeremie skapte, og som kalles «Marabunta». Dette monsteret er kun med i én episode. Det finnes også en egen monsterrase som kalles «transportere». En transporter er en stor hvit ball med et Lyokoøye på, og akkurat som alle X.A.N.A.s monstre. Det eneste transporterne gjør, er å flytte folk fra én sektor til midten av Carthage (sektor 5) og tilbake igjen.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Produkter[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange produkter av Code Lyoko som har kommet eller kommer snart. For eksempel DVD-er, en bok basert på de to første episodene, spill av Code Lyoko som kommer på Nintendo DS og Nintendo Wii i august, mange leker og andre ting er også på vei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vil du være med i et dataspill? - Dagbladet». 1. september 2018. Besøkt 1. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]