Code Lyoko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Code Lyoko er en fransk animert TV-serie som har både 3D- og 2D-tegnefilm-animasjon. Den lages av MoonScoop (tidligere kjent som AnteFilms) i samarbeid med de franske fjernsynskanalene France 3 og Canal J.

Code Lyoko handler om 5 ungdommer som går på Kadic Academy Junior High School: Aelita Hopper, Jeremie Belpois (også kalt Jeremy), Odd Della Robbia, Ulrich Stern, og Yumi Ishiyama, som reiser til den virtuele verdenen Lyoko (som er inne i en superdata som er i kjelleren av en forlatt fabrikk i nærheten av Kadic) for å kjempe mot et ondt dataprogram som heter X.A.N.A.

I Norge ble serien sendt på NRK under navnet Lyoko.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

X.A.N.A., som er opphengt i verdensherredømme, har tatt over superdatamaskinen som har kontroll over Lyoko. X.A.N.A. angriper den virkelig verden ved å aktive tårn (som regel ett tårn om gangen), som fungerer som en forbindelse mellom Lyoko og den virkelige verden. Hvis gruppen får med Aelita til det aktiverte tårnet (eller tårnene), som er ett av omtrent 40 tårn som er spredt utover Lyokos fire hoveddeler, så kan hun deaktivere tårnet og avbryte X.A.N.A.s angrep i den virkelige verden, og etter det få superdataen til å gå tilbake i tid, som gjør at ingen (bortsett fra dem selv) husker noe av det som skjedde. Ikke nok med det men de må også passe på at ingen av medelevene eller lærerne blir drept (siden det at de kan reise i tid ikke får de døde tilbake), og fikse sine egne personlige problemer samtidig.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen av serien har veldig lite handling, den eneste store handlingen skjer i den 2-delte finalen. Resten av episodene er ganske like. Frem til finalen, består de fleste episodene av at gruppen oppdager et angrep, stopper angrepet, og reiser tilbake i tid, for å dekke angrepet. Andre små handlinger er det også, som forholdene deres mellom dem selv og andre elever og lærere. Vanligvis snakker de med lærerne og med elever i begynnelsen av episoden helt til X.A.N.A. angriper. Jeremie jobber også med et dataprogram for å materialisere Aelita til jorden for å slå av superdataen på en trygg måte. I den 2-delte finalen greier han å lage det riktige programmet, men X.A.N.A. gir Aelita et virus som binder henne til superdataen, og som hindrer gruppen fra å slå av superdataen uten å drepe henne.

Sesongen består av 26 episoder

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Den andre sesongen har mye mer handling enn den første, selv om mesteparten av episodene er ganske like, er animasjonen mer realistisk og detaljert, og Jim og Sissis personligheter har forandret seg skikkelig, selv om det er litt igjen av deres gamle personligheter. I den andre sesongen bor Aelita på jorden. I den første episoden blir hun innskrevet på Kadic under navnet Aelita Stones. Hun spiller kusinen til Odd, og bruker en forfalsket fødselsattest som ble laget av Jeremie. Jeremies nye superskanneprogram gjør at Aelita ikke trenger å være i Lyoko for å sjekke hva X.A.N.A. diver på med. Aelita begynner også og ha visjoner av et liv hun neppe har levd, og av en mann som heter Franz Hopper. Franz Hopper viser seg å ha tilknyttinger til Lyoko. Gruppen får enda flere problemer når en ny elev som heter William Dunbar begynner på skolen og viser at han har interesse for Yumi (Minner litt om Sissis interesse for Ulrich). Alle i gruppen får også hver sitt kjøretøy for å kunne komme seg fort fram i Lyoko. Odd får et svevende brett om blir kalt "Overboard", Ulrich får en enhjulet motorsykkel kalt "Overbike", og Yumi får en svevende scooter kalt "Overwing", mens Aelita kan bruke hvilken som helst av dem hvis det trenges, men hun sitter vanligvis på med en av de andre. Og en femte sektor (Carthage, eller Sektor 5), blir funnet i Lyoko og viser seg og være X.A.N.A.s hjem, hvor man kan få all dataene hans, og gruppen reiser til sectoren hans flere ganger for å hente data. Det er også da X.A.N.A. begynner og sende Scyphozoaen etter Aelita for å stjele minnet hennes, Xana skapte også tre monstre til. Funksjonene til superdataen har også på en måte blitt mindre. Turene tilbake i tid blir brukt mindre (selv om de ennå brukes ofte), siden de gjør X.A.N.A. sterkere. Etter hvert får man også se X.A.N.A., superprogrammet, og Aeltias fulle styrke.

Sesongen består av 26 episoder

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

I den tredje sesongen har X.A.N.A. vært veldig stille i både den virkelige verden og Lyoko, og har ikke gjort noe mens gruppen hadde to uker sommer ferie. X.A.N.A. trenger fremdeles en datamaskin for å eksistere, men nå er han ikke avhengig av en bestemt data, og kan i stedet leve i Internettet hvis han ønsker det. Jeremie har laget et nytt skanneprogram som kan finne X.A.N.A., som avslører at X.A.N.A. gjemmer seg i USA, noe som gjør at Jeremies mål blir og finne en måte for å overføre gruppen til Internett. Siden Aelita fikk minnet sitt tilbake fra Franz Hopper, kan hun nå demateraliseres på vanlig måte. Hun har til og med en kraft og beskytte seg med i Lyoko (energikuler). Mens Yumi har bestemt seg for å ikke ha et forhold til Ulrich, og foretrekker og bare være venner. I Carthage (sektor 5), finner gruppen Lyokos kjerne, som X.A.N.A. ønsker knust, og siden X.A.N.A. er fri fra superdataen er angrepene fra X.A.N.A. mye kraftigere en før. X.A.N.A. må fremdeles aktivere tårn, men kan utføre mye krafigere angrep en hva han kunne da han var fanget i superdataen. X.A.N.A. kan ta over mange mennesker samtidig, noe som gjør det mye vanskeligere for gruppen å komme seg fra skolen til fabrikken. I et forsøk i å isolere gruppen fra Carthage (sektor 5) håper X.A.N.A. at han kan fjerne tilgangen til Carthage (sektor 5) ved å slette sektorene de må bruke for å komme dit så kan de ikke stoppe han. Ved å bruke Scyphozoaen sin for å ta over Aelita kan X.A.N.A. bruke henne til og skrive in "Code XANA" i et av tårnene noe som gir han full tilgang til sektoren tårnet er i, noe han kan bruke for å slette sektoren. Til tross for at gruppen gjør sitt beste, greier X.A.N.A. til slutt å slette alle 4 sektorene. Heldigvis så finner Jeremie en måte å komme direkte til Carthage (sektor 5) på. Når de etter hvert finner ut at de er for få mot X.A.N.A.s voksende krefter, bestemer gruppen seg for å la William Dunbar bli med i gruppen deres for å få litt mer styrke. Dette viser seg å være en stor tabbe, siden under Williams første tur til Lyoko, så bruker X.A.N.A. Schyphozoaen sin for å ta over William. Med kontroll over William greier X.A.N.A. uten problemer og knuse Lyokos kjerne, noe som gjør at superdataen er nesten ubrukelig. Inne i den tomme superdataen, blir William transformert til en mørk utgave av seg selv, og nå som han har vært under kontroll av X.A.N.A. en stund har han blitt enda sterkere. Samtidig får Jeremie en kodet melding på Internett fra ingen andre enn Franz Hopper, som på en eller annen måte overlevde ødelegelsen av Lyoko.

Sesongen består av 13 episoder

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Jeremie og Aelita har ved hjelp av dataene Franz Hopper sendte til dem i slutten av tredje sesong rekonstruert sektor 5 og alle de andre sektorene. Jeremie har også laget nytt utstyr og nye "klær" til Odd, Aelita, Ulrich og Yumi. I tillegg har Jeremie og Aelita lagd et kjøretøy (Skidbladnir) som lar gruppen reise på internett, og der finner de kopier av Lyoko som XANA har laget. For å kunne overvinne XANA, så må hver og en av disse kopiene ødelegges. Jeremie utvikler en metode for å materialisere gruppen til Jorden fra en kopi i nærheten av superdatamaskinen som kontrollerer kopien. Men de innser etter en stund at kopiene er for mange til at de kan ødelegge alle sammen. Derfor begynner Jeremie å lage et program for å utrydde XANA for godt, og samtidig lager han enda et program for å befri William. I den nestsiste episode får de hjelp av Franz Hopper til å fullføre programmet, men på grunn av programmets store energiforbruk, så må Franz Hopper ofre seg selv for at det skal starte. Programmet greier til slutt å ødelegge XANA, og i den siste episoden slår gruppen av superdatamaskinen for godt.

Sesongen består av 30 episoder (fra episode 66 til 95)

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonene er:

XANA[rediger | rediger kilde]

Xana, sammen med Lyoko, ble opprinnelig skapt av Franz Hopper for å ødelegge Projecte Carthage. Den er et multiagent program utviklet for å overvåke fiender av staten sin kommunikasjon for den franske regjeringen. Uheldigvis utviklet XANA selvstendighet, og når Franz Hopper og hans datter, Aelita, kom til Lyoko å gjemme seg fra "Fransk Secret Service", tok XANA sjansen, fengslet Hopper og stjal Aelitas minner. Etter det brukte han sin tid på å lage monstre som han kan materialisere nede på jorden.

Elizabeth Delmas (Sissi Delmas)[rediger | rediger kilde]

Aelita Hopper[rediger | rediger kilde]

Aelita Hopper (kjent som Aelita Stones på Kadic), Ble tatt med, når hun var barn, til Lyoko av faren hennes Franz Hopper.Samtidig når det kjedde fikk hun Lyokos Nòkkel av faren. Hun har den unike evnen til og å slå av aktiverte tårn i Lyoko, noe som avbryter angrepene til Xana i den virkelige verden. Når hun flytter til den virkelige verdenen i den andre sesongen, tar hun etternavnet "Stones" etter en kjent Rock gruppe. Hun er både sta og rolig. Etter at Franz Hopper gjenoppliver Aelita og gir henne delen av minnen hun ikke hadde(se episode "The key"), kan hun devirtualiseres på en vanlig måte når hun mister alle livspoengene sine.

Jeremie Belpois[rediger | rediger kilde]

Jeremie er gruppens hjerne og lederen når de ikke er i Lyoko. Han planlegger vanligvis oppdraget før de reiser til Lyoko. Han er den eneste (unntatt Aelita) som kan bruke superdataen, og kan bruke den bedre enn henne. Når de andre reiser til Lyoko for å kjempe mot X.A.N.A., observerer han dem og sier hvilken vei de skal ta og advarer dem mot monstre som er på vei, noe som gjør at han kan materalisere kjøretøy, og lade våpene dems. De ville ikke klart seg uten han.

Odd Della Robbia[rediger | rediger kilde]

Odd er gruppens komiker. Han er ofte hyperaktiv, og tar sjeldent ting seriøst. Han vil bli en musiker eller en filmregissør eller noe lignende når han blir voksen. Han misliker Sissi, Herb og Nicolas og erter dem hele tiden. Dette har ført til at de to gruppene har kranglet mye. Han har en hund som heter Kiwi, som vanligvis holder seg gjemt på rommet under timene på grunn av "ingen dyr"-reglen. Odd er den eneste som har noen glede i å sette livet på spill i Lyoko.

Yumi Ishiyama[rediger | rediger kilde]

Hun er egentlig fra Japan. Yumi er den eneste i gruppen som ikke bor på skolen, hun er også den eldste og høyeste i gruppen. Hun oppfører seg som lederen av gruppen i Lyoko, siden hun ofte planlegger angrepet, hun er også på en måte "storesøsteren" til de andre (spesielt Jeremie). Yumi går alltid i svart. Hun er veldig moden for alderen sin, men hun har også mange usikkerheter som hun ikke røper. Selv om hun aldri innrømmer følelsene sine for Ulrich så har hun dem, og hun blir veldig sjalu hvis noen andre viser følelsene sine til Ulrich.

Ulrich Stern[rediger | rediger kilde]

Selv om Ulrich er en vanlig elev, så er han veldig smidig og en god fotballspiller. Han krangler ofte med faren på grunn av karakterene sine. Han er også veldig god i den asiatiske kampsporten Pencak Silat, noe man ser han trener på ganske ofte. Han er også ganske populær på skolen, kanskje mer en Sissi? Bortsett fra det så har han ganske sterke følelser for Yumi, og blir fort sjalu hvis Yumi viser interesse for noen andre. Han er veldig sjenert noe som er grunnen til at han ikke har fortalt Yumi om følelsene sine, selv om de nesten kysset i episoden "Routine".

William Dunbar[rediger | rediger kilde]

William kommer for første gang som en ny elev i sesong 2. Han ble utvist fra den forrige skolen sin siden han teipet fast kjærlighetsbrev over hele skolen. Han er også forelsket i Yumi. I episoden "Marabounta" sier han til Ulrich at hvis han ikke forteller Yumi hva han føler, så vil han gjøre det selv, men han respekterer likevel Ulrichs følelser for Yumi og prøver ikke og splitte dem.

Sidepersoner[rediger | rediger kilde]

Det er mange personer i Code Lyoko som ikke betyr så mye for serien, eller for handlingen av serien, selv om mange av dem har spilt store roller i enkle episoder. Her er en liste over noen av sidepersonene: Elisabeth 'Sissi' Delmas, som er datteren til Jean-Pierre Delmas (skolens rektor), er veldig forelsket i Ulrich og prøver hele tiden og gå ut med han. Franz Hopper er skaperen av den virtuelle verdenen Lyoko og faren til Aelita. Jim Moralés er gymlæreren til gruppen. Jean-Pierre Delmas er skolens rektor. Subsonics (Subdigitals) er et band som tidligere gikk på skolen til Jeremie, Aelita, Ulrich, Odd og Yumi, og har besøk skolen en gang i fjerde sesong.

Monstre i Lyoko[rediger | rediger kilde]

Det er mange typer monstre i Lyoko. X.A.N.A. skapte dem for å holde tårnene han aktiverer trygge. Noen av monstrene er bare svake, mens andre er en stor trussel. De svake monsterene angriper alltid i flokker, men alle prøver og stoppe gruppen. Monsterene forsvinner ikke før de blir knust eller kalt tilbake av X.A.N.A. Hittil har X.A.N.A. 11 forskjellige monstere. Odd, Ulrich og Yumi har hvert sitt spesielle våpen i Lyoko til å forsvare seg mot monsterene. Aelita er for det meste avhengig av at de andre forsvarer henne når de kommer monstre. Det finnes også andre monstre som X.A.N.A. ikke har skapt. En av dem er et monster som Jeremie skapte, som er kalt Marabunta. Der er kun med i en episode. Det er også en rase som er kjent som transporteren. Det er en stor hvit ball med et Lyokoøyet på, akkurat som alle X.A.N.A.s monstre. Men den eneste hensikten dens er å flytte folk fra en sektor til midten av Carthage (sektor 5) og tilbake igjen.

Litt mer om serien[rediger | rediger kilde]

Skapere: Tania Palumbo og Thomas Romain; Land serien ble laget i: Frankrike; Antall episoder: 97; Varighet av en episode: cirka 26:05 min; Første kanal: France 3; Første episode: 3. september 2003.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Produkter[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange produkter av Code Lyoko som har kommet eller kommer snart. For eksempel DVD-er, en bok basert på de to første episodene, spill av Code Lyoko som kommer på Nintendo DS og Nintendo Wii i august, mange leker og andre ting er også på vei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vil du være med i et dataspill? - Dagbladet». 1. september 2018. Besøkt 1. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]