Clyde Conrad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Clyde Conrad
Clyde Lee Conrad 1965.jpg
Født1948
Død8. januar 1998

Clyde Conrad (født 1948, død 8. januar 1998) var en underoffiser i den amerikanske hæren som drev spionasje til fordel for Ungarn.

Fra 1974 og frem til Conrad ble arrestert den 23. august 1988 solgte han topphemmelig klassifisert informasjon til Ungarn, inkludert topphemmelige krigsplaner tilhørende NATO. Conrad ble dømt til livsvarig fengsel for spionasje og høyforræderi i en tysk domstol i 1990. Conrad skal ha blitt introdusert til den ungarske hemmelige tjenesten i 1975 av Zoltan Szabo som også jobbet i US Army. Szabo, som ble dømt for spionasje i Østerrike i 1989, fikk 10 måneder betinget fengsel.

Conrads metode for å rekruttere andre amerikanske offiserer gikk vanligvis ut på å appellere til dårlig betalte vervede militærpersonell. Han lovte dem store mengder penger for å forsyne ham med etterretningsrapporter. Hvis krig hadde brutt ut mellom NATO og Warszawapakten, ville vesten ha møtt flere nederlag på grunn av Conrad og hans spionasje-virksomhet. NATO ville raskt blitt tvunget til å velge mellom kapitulasjon eller bruk av atomvåpen på tysk territorium. Conrads forræderi hadde dømt Forbundsrepublikken til å bli en kjernefysisk slagmark. Conrad døde av et hjerteinfarkt, 50 år gammel, i et fengsel i januar 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]