Clueless

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Clueless (TV-serie).
Clueless
orig. Clueless
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie
UtgivelsesårUSAs flagg 19. juli 1995
Prod.landUSAs flagg Amerikansk
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAmy Heckerling
ProdusentScott Rudin
Robert Lawrence
Twink Caplan
Adam Schroeder
Barry M. Berg
ManusforfatterAmy Heckerling
Basert påEmma 
av Jane Austen
MusikkDavid Kitay
SjeffotografBill Pope
KlippDebra Chiate
Foran kamera
MedvirkendeAlicia Silverstone
Stacey Dash
Brittany Murphy
Paul Rudd
Donald Faison
Breckin Meyer
Dan Hedaya
Annen informasjon
Budsjett$20,000,000
Totalomsetning$56,631,572
Prod.selskapParamount Pictures
Premiere
  • 7. juli 1995 (1995-07-07) (USA)

  • 1. mars 1996 (1996-03-01) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Clueless er en amerikansk romantisk komedie fra 1995, regissert av Amy Heckerling. Handlingen er løst basert på romanen Emma av Jane Austen.

Hovedrollen som Cher Horowitz spilles av Alicia Silverstone.

Filmen ble etterfulgt en TV-serie med samme tittel.

Handling[rediger | rediger kilde]

Cher Horowitz bor i et herskapshus i Beverly Hills sammen med sin velstående far Mel. Moren hennes døde under en fettsuging når Cher var baby. Cher er attraktiv og populær på skolen. Hun studerer på Bronson Alcott High School, med sin beste venn Dionne Davenport, som også er velstående og vakker. Dionne har et langvarig forhold til en populær student, Murray Duvall. Josh, Chers ste-bror, besøker henne når han går på college. Hun erter ham på grunn av hans idealisme, mens han erter henne for å være egoistisk, forfengelig og overfladisk.

Cher bestemmer seg for å gi tilbake til samfunnet ved å "adoptere" en mindre populær ny jente ved skolen, Tai Frasier. Cher og Dionne gir Tai en make-over, noe som gir Tai selvtillit og en ny stil. Cher forsøker å bli kvitt attraksjonen mellom Tai og Travis Birkenstock. Cher ønsker i stedet å lede Tai mot Elton, en kjekk og langt mer populær student. Imidlertid har Elton ingen interesse for Tai, og prøver og ønsker i steden å være sammen med Cher - som avviser ham.

En mote-bevisst ny student, Christian, tiltrekker Chers oppmerksomhet, og blir hennes kjæreste. Hun ønsker å forføre ham, men han avviser hennes romantiske fremskritt fordi han er homofil. Chers privilegerte liv får problemer når Tai's nyvunne popularitet fører vennskapet deres i problemer. Chers frustrasjon eskalerer, etter at hun mislykkes med å skaffe seg førerkort - og ikke kan endre resultatet. Når Tai bekjenner de romantiske følelsene hun har for Josh, og ber Cher om hjelp til å få ham som kjæreste, fører dette til en krangel mellom dem fordi Cher også er forelsket i Josh.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata