Clinton mot Jones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Clinton v. Jones»)

Clinton mot Jones (520 United States Reports saksnr. 681, 1997) var en epokegjørende kjennelse i USAs høyesterett som etablerte at en sittende amerikansk president ikke har immunitet mot sivilrettslige søksmål for forhold som var uavhengig av hans embedsførsel som president (og som kunne gjelde forhold forut fra hans presidentsperiode). Avgjørelsen falt 27. mai 1997.

Bakgrunnen var anklager mot president Bill Clinton fra en tidligere statsansatt i delstaten Arkansas om at Clinton hadde kommet med grove og krenkende seksuelle tilnærmelser overfor henne mange år tidligere. Et vitne i denne saken var Monica Lewinsky.

Den 6. mai 1994 anmeldte en tidligere ansatt delstaten Arkansas, Paula Jones, USAs president Bill Clinton og tidligere politioffiser i Arkansas, Danny Ferguson, for seksuell trakassering. Hun hevdet at Clinton, den gang guvernør av Arkansas, var kommet med grove tilnærmelser til henne den 8. mai 1991. Hun hevdet at David Brock hadde påstått at en statsansatt ved navn «Paula» hadde tilbudt å bli Clintons elskerinne. Ferguson hadde eskortert Jones til Clintons hotellrom, stått vakt og hevdet at Jones sa at hun ikke hadde noe imot å være Clintons elskerinne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]