Cleyera japonica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cleyera japonica
Blomster hos Cleyera japonica
Nomenklatur
Cleyera japonica
Thunb.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenlyngordenen
FamiliePentaphylacaceae
SlektCleyera
Økologi
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Øst-Asia, Himalaya

Cleyera japonica er en planteart i familien Pentaphylacaceae.

Den er en eviggrønn busk eller tre som blir 2–10 m høy. Bladene er elliptiske til ovale, 5–15 cm lange, 2,5–6 cm brede, læraktige, glatte, lysegrønne under og mørkegrønne på oversiden. De har kileformet basis og er tilspissede. Unge blad er bronsefargede. Bladstilken er 7–10 mm lang, og bladranden er hel. Hovednerven er litt inntrykket på undersiden, og det er 6–8 par sidenerver.

Blomstene sitter enkeltvis eller opptil 3 sammen i bladhjørnene. De er femtallige, tvekjønnede og velluktende. Kronbladene er hvite og 8 mm lange. Det er 25–30 pollenbærere som er 4–6 mm lange. Griffelen er 6 mm lang og todelt i enden. Frukten er bærlignende, rund, purpursvart og 8–10 mm i diameter.

Cleyera japonica vokser vilt i skog og kratt i Øst-Asia og Himalaya. Den finnes i Japan, Kina, Taiwan, nordlige India, Myanmar og Nepal. I Japan kalles den sakaki (japansk: ) og er mye plantet ved shintotempler. Kvister fra trærne brukes som offer i ritualer, og plasseres på begge sider av husaltre (kamidana). Arten blir også plantet som prydbusk i andre land. Det finnes en kultivar med hvitspraglete blad, 'Tricolor'. Planten er ikke særlig hardfør, og i Norge må den dyrkes i potter som tas inn om vinteren.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]